V Mežici je zmeda, ni pa revolucije

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
19.03.2019 22:50

Glede na to, da občine v Mežiški dolini prehajajo na novi način ločevanja odpadkov, nas je zanimalo, kako so na to pripravljeni v eni štirih občin - v Mežici. Komunala s sto in eno nalogo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v Mežici se krajani še lovijo, kako odlagati odpadke po novem. 
Tomaž Ranc

V občini Mežica s 3600 prebivalci in 1600 gospodinjstvi se še seznanjajo z novim režimom pobiranja odpadkov. Namesto na suhe in mokre odpadke bi že do 1. marca morali odpadke striktno ločevati na "odpadno komunalno embalažo", "mešane komunalne odpadke" in tudi (kot že doslej) na "biološke razgradljive odpadke", vendar med občani opažajo precej nepoznavanja sprememb, opozarja šef občinske komunale Ambrož Blatnik: "Komunala Mežica kot podjetje nima nalog odvoza odpadkov, kot občan pa lahko povem, da sem se na internetu seznanil z videom, kako naj bi zadeve funkcionirale in kako naj se odlaga. Nisem pa še - spet govorim kot občan - dobil podrobnih navodil koncesionarja, to je Javnega komunalnega podjetja Log. Ljudje nas seveda sprašujejo in vsakemu povemo, kako naj to dela v prihodnje. Upam, da bodo ljudje v kratkem dobili navodila za to, da se bo vzpostavil red, nekaj časa bo zagotovo potrebnega, da se zadeva vpelje in ljudje navadijo."

Ambrož Blatnik, Narodni dom: "Vztrajamo na profesionalnih gledališčih."
Tomaž Ranc

Potrebni bodo dodatni zabojniki

Župan Mežice Dušan Krebel pravi, da se skladno z uredbo, ki določa novi način zbiranja, ravnanja in odvoza odpadkov, pripravljajo za dosledno upoštevanje odloka: "Ljudem bo treba po domače povedati, da imamo za razliko od prej, ko smo imeli 'mokro in suho kanto', zdaj isti 'kanti' za 'embalažne' in 'ostale' odpadke, nič več pa ne bo sem dovoljeno odlagati papirja in steklovine. Za slednje bodo kontejnerji pripravljeni na ekoloških otokih."

Dušan Krebel, župan Mežice: "Dogovarjamo se še, da bi za papir in steklovino naročili dodatne kontejnerje, da bi jih stanovalci lahko že pred svojimi vrati ustrezno ločevali."
Tomaž Ranc

Več informiranja v aprilu

V Mežici bodo novi režim v aprilu natančno razložili v občinskem glasilu Šumc, 6. aprila pa pripravljajo tudi čistilno akcijo, ob kateri bodo delili letake z informacijami. Seveda pa bodo za informiranje uporabili tudi spletno stran in socialna omrežja, v medgeneracijskem centru pa bodo imeli več delavnic na temo ločevanja odpadkov po novem. Slednje bo namenjeno zlasti tistim, ki jih informacije na spletu ali facebooku ne dosežejo.

Zabojnika z novima nalepkama - le kam kaj sodi? 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta