V Mežiški dolini še vedno peščica triletnih otrok s preveč svinca

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
09.09.2019 17:21

Po večletnih meritvah vsebnosti svinca v krvi otrok prvič izmerili prekoračene vsebnosti pri občutno manj otrocih. Razloga za alarm ni več, a za zadovoljstvo v celoti tudi ne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvzemi krvi otrokom v laboratoriju
Andrej Petelinsek

Končno je v Zgornji Mežiški dolini po več letih negativnih vplivov svinca na zdravje ljudi in okolje opazno izboljšanje in število triletnih otrok z izmerjenimi preseženimi vsebnostmi svinca v krvi ni več alarmantno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), območna enota (OE) Ravne na Koroškem, je namreč sporočil najnovejše rezultate analiz zadnjih meritev te težke kovine v krvi triletnih otrok, ki kažejo, da so povišane vrednosti svinca izmerili le še pri štirih triletnih otrocih iz te doline (kar predstavlja 4,6 odstotka).

Dovolj sodelujočih, a manj kot prej

Letos spomladi je NIJZ na odvzem vzorcev krvi povabil tri leta stare otroke iz občin Črna in Mežica. Zbrali so 87 vzorcev krvi, kar je predstavljalo tri četrtine vabljenih. "V mesecu maju smo na odvzem vzorcev krvi povabili 115 tri leta starih otrok iz Zgornje Mežiške doline. Vzorci krvi so bili odvzeti v laboratorijih Zdravstvenega doma Ravne v Mežici, Črni in na Ravnah. Laboratorijske analize na vsebnost svinca v polni krvi so bile izvedene na Kliničnem inštitutu za klinično kemijo in biokemijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana."

Odvzemi krvi otrokom v laboratoriju
Andrej Petelinsek

Nadaljnje preprečevanje izpostavljenosti

Primerjava rezultatov glede na občino bivanja in spol je pokazala višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna in pri dečkih, je pa bila večina otrok z izmerjenimi visokimi vrednostmi iz Mežice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta