V Radljah ob Dravi rošada občinske svetnice, ker ni sledila županu Bukovniku

Urška Polanc Urška Polanc
17.09.2019 15:44

Svetnica radeljskega občinskega sveta Dominika Karlatec je po nestrinjanju z županom izstopila iz ekipe Alana Bukovnika, nakar so jo razrešili še kot predsednico krajevne skupnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radlje so vstopile v vročo politično jesen. 
Sašo Bizjak

Po ponedeljkovi seji krajevne skupnosti (KS) Radlje ob Dravi je jasno, da je v stranki SD oziroma ekipi Alana Bukovnika, kot se pogosteje poimenujejo - ta v radeljskem občinskem svetu (OS) zaseda največ sedežev (sedem) -, prišlo do večjih nesoglasij. O teh so namreč razpravljali tudi na seji KS, kjer so člani prav zaradi nestrinjanj z županom razrešili predsednico KS Dominiko Karlatec, sicer SD-jevo občinsko svetnico. Ta namreč na zadnji seji radeljskega OS ni želela glasovati za dvig odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), s katerim bi najbolj obremenili podjetja, ki poslujejo na največjih površinah, tudi lastnike nezazidanih stavbnih zemljišč, saj se ji ne zdi dobro, da bi NUSZ dvignili brez dogovora z gospodarstvom.
Da bo nemogoče delati, če se župan in predsednica KS ne ujameta, zato je bolj pametno, da gresta narazen, je bila le ena verzija edinega argumenta za razrešitev Karlatčeve, ki je že julija izstopila iz županove ekipe in bo v prihodnje delovala samostojno. Svetniki KS z razširjenim dnevnim redom - točko razrešitve, stisnjeni v kot, čeprav so o razrešitvi Karlatčeve "že ptički čivkali", kot je dejala svetnica KS Darinka Mravljak, so po večini menili, da ni prav, da je na njihova pleča padlo odločanje o podpori. "Prepričana sem, da je bilo moje delo predsednice sveta KS dobro, brez napak in nepravilnosti. Ker nisem želela glasovati po diktatu župana, od prvega julija neprestano doživljam politične pritiske. Ker se je njihovo mnenje razlikovalo od mojega, sem ne glede na vsa pretekla dobra dela - ves trud, ki sem ga vlagala v skupno dobro občine -, silovito, brezsrčno in hladnokrvno kaznovana. Dokler sem bila lutka, sem bila zaželena, ko pa sem začela razmišljati s svojo glavo, pa odveč. Odrezati in uničiti me želijo tako javno kot zasebno," je povedala Karlatčeva, ki so jo medtem razrešili tudi iz različnih občinskih komisij.

Tesno sodelovanje med OS in KS

Ivanka Kus, ki je na seji tudi predlagala razrešitev Karlatčeve, je dejala, da je kot članica ekipe Alana Bukovnika sprejela nalogo, da zadeve pove na glas. "Sodelovanje med občinskim svetom in krajevno skupnostjo je zelo tesno, nujno potrebno, vse krajevne skupnosti se navezujejo na občinski svet, ki tudi po tem deluje. Svet krajevne skupnosti tudi dela po pravilniku občinskega sveta," nam je pojasnila namesto Bukovnika, ki po seji izjave za Večer (vnovič) ni želel podati. Dejal je, da na seji ni bil prisoten, da bi karkoli pojasnjeval - in da to tudi ni njegova naloga, saj je prišel le, ker so ga povabili. Več izjav pa lahko pričakujemo na seji občinskega sveta v ponedeljek, je še dodal. Kljub temu je župan med sejo večino časa, ko se ni pomenkoval z vodjo urada za splošne zadeve in razvoj Katjo Burja Kotnik, sedel na čelu mize skupaj z zdaj že nekdanjo predsednico, ki je med sejo svoje mesto predala novemu predsedniku Antonu Vodušku.

Dominika Karlatec: "Odrezati in uničiti me želijo tako javno kot zasebno." Po razrešitvi je dejala, da bi glede na vse tudi sama častno odstopila. Foto Anka.
Foto Anka
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta