V Slovenj Gradcu optimistične napovedi ob rekordnem proračunu

Jasmina Detela Jasmina Detela
02.12.2019 15:55

V slovenjgraški mestni občini predvidevajo 27 milijonov evrov prihodkov, dobro polovico bodo odšteli za naložbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načrtovana je tudi obnova nekaterih ulic okoli mestnega jedra.  
Petra Lesjak Tušek

Osnutek proračuna za prihodnje leto predvideva 27,1 milijona evrov odhodkov, od tega dobro polovico za naložbe, ki so v večini sofinancirane z evropskimi in državnimi sredstvi. Med največjimi so izgradnja kopališča s parkom urbanih športov, čistilne naprave za pitno vodo z ultrafiltracijo in kolesarskih poti v mestu, tretja faza podjetniške cone v Pamečah in obnova nekaterih ulic okoli mestnega jedra. Gradili bodo tudi blok neprofitnih stanovanj, ki se pokriva iz namenskih virov in ne obremenjuje integralnega proračuna.

Verjamejo v uspešno črpanje EU-denarja

Osnutek proračuna, ki so ga svetniki soglasno potrdili, predvideva prihodke v višini 26,2 milijona evrov in 27,1 milijona evrov odhodkov. "Je najvišji v zgodovini občine, če odštejemo skupne regijske projekte med letoma 2009 in 2010, ki so se vodili preko proračuna slovenjgraške občine. Je tudi zelo razvojno naravnan, saj gre dobra polovica za naložbe. Verjamem, da bomo uspešno počrpali vsa evropska sredstva," je optimističen slovenjgraški župan Tilen Klugler.
V naslednjih treh letih bodo izvedli investicije v skupni vrednosti 17,2 milijona evrov. Zanje bodo morali iz proračuna zagotoviti 4,4 milijona evrov, od EU in države pričakujejo 12,9 milijona evrov, 950.000 evrov pa od Eko sklada, ta sredstva so namenjena gradnji bazenskega kompleksa.

Za bazen vložena revizija, kako bo glede bloka?

Do konca leta 2022 bodo zgrajeni blok neprofitnih stanovanj (4,1 milijona evrov), kopališče s parkom urbanih športov, naložba je vredna 8,2 milijona evrov, devet kilometrov kolesarskih poti in tri kilometre ločenih površin za pešce (projekt bo veljal 2,5 milijona evrov) ter čistilna naprava za pitno vodo z ultrafiltracijo, ki je vredna tri milijone evrov. Razširili bodo podjetniško cono Pameče (2,5 milijona), za obnovo nekaterih ulic okoli mestnega jedra pa bodo odšteli milijon evrov.
Gradnjo bloka neprofitnih stanovanj in bazenskega kompleksa začenjajo prihodnje leto, čeprav naj bi se po prvih napovedih obe naložbi začeli že letos. Župan pojasnjuje, da bo odločitev o izboru izvajalca za gradnjo bloka znana v kratkem. Neizbrani ponudniki bodo imeli osem delovnih dni časa za morebitno pritožbo. Glede bazena s parkom urbanih športov pa je, kot smo že poročali, vložen zahtevek za revizijo. Na območju, kjer je stalo nekdanje letno kopališče, nekatera dela že potekajo, a v okviru drugega razpisa. Gre za prestavitev komunalnih in energetskih vodov.
Svetniki so v razpravi osnutek proračuna po večini ocenili za kvalitetno pripravljenega, opozorili pa na nekatere nujne investicije, ki bi se morale izvesti čim prej. Med njimi je tudi gradnja prizidka k Tretji osnovni šoli. Klugler je pojasnil, da se investicijska dokumentacija pripravlja. ​Svetniki so sprejeli tudi drugi rebalans letošnjega proračuna in ga zmanjšali za pet milijonov. Zdaj proračun znaša 22,3 milijona evrov. To pa zato, ker sta bili dve naložbi (gradnjo bloka neprofitnih stanovanj in čistilne naprave za pitno vodo z ultrafiltracijo) preneseni v leto 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta