V Slovenj Gradcu podelili Bernekerjeva odličja, najvišje prejel Koroški deželni teater

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.02.2023 09:00

Bernekerjevo nagrado in plakete je podelil podžupan dr. Peter Pungartnik, ki je v imenu mestne občine Slovenj Gradec čestital vsem nagrajencem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki priznanj na področju kulture v mestni občini Slovenj Gradec
Koroške novice/Mestna občina Slovenj Gradec

V Slovenj Gradcu so pripravili osrednjo prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne, na kateri so podelili Bernekerjevo nagrado in plakete, ki jih za dosežke v kulturi v spomin na kiparja Franca Bernekerja podeljuje mestna občina. Slavnostna govornica je bila Andreja Oder, predstavnica mešanega komornega zbora Carinthia Cantat, dobitnika Bernekerjeve nagrade za leto 2022.

Bernekerjevo nagrado za leto 2023 je prejelo gledališko združenje Koroški deželni teater (KDT) za izjemne dosežke na področju ljubiteljske gledališke umetnosti in uspešen prodor na slovensko ljubiteljsko gledališko prizorišče. Gledališko združenje KDT si je pred dvanajstimi leti zastavilo ambiciozen cilj: ljubiteljsko gledališko umetnost približati občanom lokalne skupnosti in Slovenj Gradec umestiti na zemljevid tistih slovenskih krajev, ki še posebej pozorno negujejo in razvijajo ljubiteljsko gledališče. Organizirajo nedeljski abonma, ki v Slovenj Gradec pripelje najboljše predstave s slovenskih ljubiteljskih odrov. Prodornost in inovativnost kažejo pri lastni gledališki dejavnosti, o tem priča nabor njihovih aktivnosti: od maratona prebiranja poezije v mestni kavarni v počastitev rojstva Franceta Prešerna, organizacije in izvedbe regijskega srečanja osnovnošolskih gledaliških skupin, redne udeležbe in odličnih rezultatov na območnih in regijskih srečanjih gledaliških skupin v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti do pomembne lastne produkcije, ki si jo je po Sloveniji ogledalo že več kot 25 tisoč obiskovalcev. Oblikovali so tudi gledališko tržnico, srečanje slovenskih in zamejskih ljubiteljskih gledaliških skupin. Sergej Dolenc, ki si jo je zamislil, je zanjo prejel Linhartovo listino.

Bernekerjeva priznanja pa so prejele ljudske pevke Lastovke za ohranjanje slovenske ljudske pesmi in prenašanje ljudskega izročila na mlajši rod, Erika Breznik za vsestransko kulturno delovanje, še posebej na področju gledališke dejavnosti, in Tomaž Pačnik za vsestransko umetniško ustvarjalnost in pedagoško delo z mladimi na področju glasbe. Kulturni program na prireditvi, ki je potekala v kulturnem domu,​ so oblikovali Carinthia Cantat, Tanja Klančnik in Borut Mori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta