V Slovenj Gradcu snujejo muzej ansambla Štirje kovači

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.02.2020 16:40

Dolgoletna želja zakoncev Šegovc, gonilnih sil Štirih kovačev, o kateri sta govorila tudi za Večer, se uresničuje, ob sodelovanju občine in Koroškega pokrajinskega muzeja nastaja muzej o tem ansamblu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc in Hermina Šegovc 
Jasmina Detela

Franc Šegovc z ženo Hermino, ki sta gonilna sila najstarejšega neprekinjeno delujočega narodno-zabavnega ansambla v državi, ansambla Štirje kovači, si že dlje časa želita, da bi v Slovenj Gradcu dobili svoj muzej. "Tako kot imata Gorenjska Avsenika ali Dolenjska Slaka, ima Koroška Štiri kovače. Doma in tudi po svetu smo v teh letih veliko naredili za predstavitev Koroške, naše skladbe so pustile velik pečat v narodno-zabavni glasbi. Hvaležni smo, da se je našel posluh za to, za kar smo si dolgo prizadevali in želeli," je povedala Hermina Šegovc. Da se bo zamisel o muzeju končno udejanjila je všeč tudi Francu, ki ima v ansamblu najdaljši staž, teče že 66-leto njegove neprekinjenega igranja. "V Sloveniji ni ansambla, katerega član bi toliko let neprekinjeno igral," pojasni Lucija Fink, ki je skupaj s Franjom Murkom in Andrejem Breznikom organizirala koncert in poskrbela za druge zadeve ob lanski 65-letnici ansambla. Dosežek glede njegovega neprekinjenega igranja nameravajo preveriti tudi v guinnessovi knjigi rekordov.

Franc in Hermina Šegovc 
Jasmina Detela

Muzikant s 'paver' akademijo

Muzej v sodelovanju z ansamblom načrtuje mestna občina. Strokovno pomoč pri njegovi postavitvi bo omogočal Koroški pokrajinski muzej (KPM), kjer je še do poletja na ogled razstava o 65-letnici delovanja ansambla. Dobra novica je, da gradivo - fotografije, plakate, nosilce zvoka, notne zvezke, knjige, nagrade in priznanja, ki jih je ansambel dobil skozi leta in sta jih v domači hiši na Legnu pri Slovenj Gradcu hranila Franc in Hermina, tudi po njenem zaprtju ne bo šlo v depoje. Na Francov 83. rojstni dan, ki bo 16. maja, bo v Slovenj Gradcu prav posebna prireditev. Celotno zbirko bodo predali mestni občini, njihovo pesem Luči Slovenj Gradca pa razglasili za uradno himno mesta.

Ansambel Štirje kovači Sedanji člani: Andrej Hudobreznik, Zdenko Zdovc, Jože Sedar, Andrej Šmon, Srečko Sedar, Hermina Šegovc in Franc Šegovc.  
Tomo Jesenicnik

Harmonika še ni za v muzej

Kljub bremenu let se Franc z odrov še ne poslavlja. Še vedno aktivno nastopajo po Sloveniji in tudi širše. "Turnej več nimamo, tudi na veselicah ne igramo več. Nastopov pa imamo še vedno veliko, kar naprej nas vabijo na razne družabne prireditve in srečanja. Med pol do ene ure nastopamo, dlje bi bilo že bolj 'na tesno'. V kratkem bomo posneli tudi tri nove skladbe," pove Franc, ki zadnje obdobje zaradi zdravstvenih težav harmoniko igra sede.

Štirje Kovači, leta 1967 - Tine Lakovšek, Jože Šteharnik, Viktor Breznik, Franc Šegov 
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta