V Slovenj Gradcu zadovoljni z vlaganjem občine v šport

Nejc Strojnik
19.01.2022 06:00

Razstava Dan slovenskega športa bo na ogled do konca meseca. Kmalu tudi razstava in publikacija o športu v Slovenj Gradcu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razstava Dan slovenskega športa bo v Slovenj Gradcu na ogled do konca januarja. 

Nejc Strojnik

Potem ko je svoje potovanje po državi začela lani septembra, ob dnevu slovenskega športa, se je razstava, posvečena prazniku športa, v teh dneh ustavila tudi na Koroškem, v Slovenj Gradcu. Razstava ima pet vsebinskih sklopov, predstavlja pa kratek pregled nekaterih zgodovinskih okoliščin, dogodkov in osebnosti, ki so prispevali k vlogi, ki jo šport v Sloveniji uživa danes. Da gre za pomemben dogodek, ki nas spominja na izjemno bogato športno zgodovino, je ob odprtju v avli slovenjgraške športne dvorane dejala predsednica Športne zveze Slovenj Gradec Mojca Verhovnik. "Tukaj ne gre le za športnike, za medalje, dogodke, ampak za vse ljudi, tudi navijače, ki šport spremljajo srčno in s čustvi." Verhovnikova se je ob tem spomnila tudi na bogato zgodovino športa v Slovenj Gradcu, leta 2017 so namreč v edini mestni občini na Koroškem praznovali stoto obletnico prve organizirane oblike športa.

Nadaljnji razvoj športne infrastrukture

"Veliko se dogaja na področju društev, na področju infrastrukture, veliko je športnih dogodkov, prireditev," pove predsednica, ki potrdi, da bodo v bližnji prihodnosti podobno razstavo, a na temo športa v mestni občini pripravili v Slovenj Gradcu. "Veliko je gradiva in strokovnega materiala v povezavi s športom. Načrtujemo tudi publikacijo, ki je svojo obliko začela dobivati že pred petimi leti. Takrat je ostala v razvoju, ampak verjamem, da nam jo bo v bližnji prihodnosti uspelo izdati in s tem športne dosežke predstaviti na enem mestu." Verhovnikova ocenjuje, da so pogoji za razvoj športa v Slovenj Gradcu dobri in da se vseskozi izboljšujejo. "V kratkem bomo dobili bazenski kompleks in park urbanih športov. To je infrastruktura, ki bo zagotovo privabila nove športnike in društva, kar pomeni, da se bo področje športa še razširilo. Prav tako je pomembno, da imamo usposobljen in strokoven kader, s katerim je naša občina dobro podkrepljena," razloži Verhovnikova, ki ni zadovoljna le z občinskim vlaganjem v infrastrukturo, temveč tudi v programe športa, tako tekmovalnega kot rekreativnega in prostočasnega.

Občina Slovenj Gradec je v letošnjem proračunu športu namenila okoli 800 tisočakov, pove podžupanja Martina Šisernik, ki je prepričana, da bo mestna občina tudi v prihodnje šport podpirala v veliki meri. "Zavedamo se, da je zdrav duh v zdravem telesu pomemben. Želimo si, da bi bili naši občani čim bolj zdravi in da nas vrhunski šport še naprej razveseljuje z dosežki," je dejala, v mislih pa gotovo imela tudi častno občanko Janjo Garnbret, ki je po vseh dosežkih in presežkih lani osvojila še zlato olimpijsko kolajno. "Šport je izjemno pomemben. Tako kot smo ponosni na razvoj kulture, smo ponosni tudi na razvoj športa. Tega ne bi bilo brez posameznikov, društev, tudi regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije. Vsi ti akterji se resnično močno angažirajo."

Odprtje razstave Dan slovenskega športa

 

Nejc Strojnik

Potreba po novi športni dvorani

Daleč največja investicija v šport je trenutno gradnja bazenskega kompleksa in parka urbanih športov, kjer gre po besedah podžupanje vse po načrtih. To pomeni, da bodo dela zaključena še pred poletjem in da bo infrastruktura med počitnicami že na voljo za uporabo. Ob tem velja pomisliti na še en velik projekt, ki v prihodnosti čaka mestno občino. Slovenj Gradec namreč nujno potrebuje novo športno dvorano, ki bi razbremenila zdajšnjo, množici klubov in društev pa omogočila več in bolj kakovostne vadbe. "Veliko se pogovarjamo o novi športni dvorani, nastajajo idejni načrti. Zagotovo je to objekt, ki ga nujno potrebujemo in bo zagotovil boljše pogoje za trening vseh športnih panog. Slovenj Gradec bo s to dvorano veliko pridobil," je ob tem dejala Mojca Verhovnik.

Za prihodnost športa v Slovenj Gradcu, je prepričana Verhovnikova, se ni bati. Obenem pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo tudi preteklosti, na katero opominja razstava, ki kljub prostorski omejenosti omogoča vsebinski vpogled v temelje, iz katerih je zraslo mogočno in čvrsto drevo slovenskega športa. Njegovi plodovi na eni strani predstavljajo množico državljanov, ki se s športom ukvarjajo in tako skrbijo za svoje dobro počutje, na drugi strani pa so tukaj številni posamezniki, ki jim spodbudno okolje omogoča razvoj talenta do te mere, da dosegajo uspehe tudi na mednarodnih prizoriščih. Potujoča razstava bo v Slovenj Gradcu na ogled do konca januarja, svojo pot pa bo sklenila junija v Portorožu, na 27. svetovnem kongresu TAFISA, najpomembnejšem in največjem mednarodnem športnem dogodku, ki ga je doslej gostila Slovenija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta