V slovenjgraškem domu starejših dementni niso pod ključem

Jasmina Detela Jasmina Detela
04.03.2019 15:49

Problem dolgih čakalnih vrst rešujejo tudi z alternativnimi oblikami storitev. Odprli zimski vrt, uredili dve dodatni sobi. Še letos bodo kupili avto za prevoze starostnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi zimski vrt v slovenjgraškem domu starejših
Jasmina Detela

Slovenjgraška enota Koroškega doma starostnikov (KDS), kjer so uveljavili svojevrsten koncept vmesnih struktur, kar je po besedah vodje poslovne enote Marijane Kamnik mešanica med klasičnimi domovi in stanovanjskimi skupnostmi, je bogatejša za nov zimski vrt. Z njim želijo stanovalcem omogočiti še prijaznejše bivanje in več prostora za druženje, delavnice in pogovore s svojci. V domu že od ustanovitve pred dobrim desetletjem skrbijo za novosti in uveljavljajo dobre prakse, ki so prepoznane tudi v širšem slovenskem prostoru.

Kreditne točke prostovoljcem

Razpolagajo z 92 posteljami, vse so zasedene, preko pomoči na domu pa na terenu skrbijo še za okoli 70 uporabnikov. Trenutno imajo na čakalni listi kar 240 vlog za sprejem. Veliko je tudi zanimanje za kratkotrajne namestitve. Pred kratkim so pridobili dve dodatni sobi s štirimi ležišči (preuredili so prostore skladišča z oblačili), ki bosta služili kratkotrajnim namestitvam. "Prvenstveno sta namenjeni ljudem, ki nenadoma akutno zbolijo. Na ta način rešujemo najhujše stiske ob odpustih iz bolnišnic. Zanimanje je veliko tudi za tako imenovane vikend namestitve. Res pa je, da sprejmemo v glavnem uporabnike pomoči na domu oziroma uporabnike, ki jih poznamo," razlaga Kamnikova.

Novi zimski vrt v slovenjgraškem domu starejših.
Jasmina Detela
Marjana Kamnik.
Jasmina Detela
Koroški dom starostnikov, poslovna enota Slovenj Gradec.
Jasmina Detela
Koroški dom starostnikov, poslovna enota Slovenj Gradec.
Jasmina Detela

Več od predpisanega

V Slovenj Gradcu so drugačni tudi zato, ker izvajajo posebne pristope k institucionalnemu varstvu. Stanovalcem ponujajo kakšno storitev več, kot jih predpisujejo obstoječi normativi. Slovenski standard je, da se nepokretni starostnik med tednom enkrat dnevno posede v invalidski voziček. "Naši zaposleni to storijo tudi trikrat na dan, prav tako ob koncu tedna. Teh dodatnih storitev je še več, uporabnikom jih ne zaračunamo. Zavedam se, da so naši zaposleni bolj obremenjeni, da je delo težje, poskušamo jih motivirati na različne načine - z delavnicami, usposabljanji, pikniki ..." razloži Kamnikova.

Koroški dom starostnikov, poslovna enota Slovenj Gradec.
Jasmina Detela
Marjana Kamnik, vodja Koroškega doma starostnikov, poslovna enota Slovenj Gradec.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta