V TAB-u Mežica odpuščajo zaposlene za nedoločen čas, odpovedi prejelo 25 delavcev

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
20.04.2020 13:56

Po informacijah iz delavskih vrst, ki jih potrjuje tudi sindikat SKEI, brez služb ostali zaposleni v tovarnah v Črni in Žerjavu, pojasnila vodstva Tovarne akumulatorskih baterij - TAB Mežica še čakamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja TAB Mežica v industrijskem delu Žerjava
Boris Keber

V Tovarni akumulatorskih baterij - TAB Mežica so po informacijah iz delavskih vrst odpustili 25 delavcev, ki delajo v tovarnah v Črni in Žerjavu, in sicer so prekinili pogodbe o zaposlitvah delavcem, zaposlenim za nedoločen čas iz poslovnih razlogov. Delavci so odpovedi prejeli tudi pisno domov, saj je proizvodnja zaradi epidemije koronavirusa okrnjena oziroma deloma v zastoju, brez služb pa bodo ostali nekje od konca maja dalje, odvisno od izteka odpovednih rokov.
Struktura odpuščenih delavcev je različna, med njimi so tudi taki s šibkim socialnim položajem, ki kot kriterij posebej pri določanju presežkov ni bil upoštevan - podjetju glede na število opredeljenih viškov skladno z zakonodajo niti ni bilo potrebno pripraviti programa presežnih delavcev. Nekaj pogodb zaposlenim za določen čas že prej niso podaljšali, gre povečini za delavce iz tujine, ki so tudi že odšli.

Sindikat ni bil vključen, bil pa je obveščen

Da so delavci, ki so sicer zaposleni za nedoločen čas, v teh dneh dobili odpovedi, je potrdil tudi predsednik koroškega sindikata SKEI Vili Novak, in poudaril, da so bila odpuščanja odločitev podjetja, v katero sindikat ni bil vključen. "Sindikat je bil nato seznanjen, tematika je bila tudi obravnavana na svetu delavcev. Sindikat je nato poslal še dopis pravni službi TAB. Nekaj delavcev, ki so člani sindikata, smo medtem že nekako rešili, saj je bilo sprva opredeljenih 33 presežnih delavcev. Vsem, ki so člani sindikata, tudi pomagamo, zagotovljena jim je brezplačna pravna pomoč. Sindikat pomaga tudi tistim, ki so se ali se še bodo odločili za tožbe," je razložil Novak.
Skupina TAB, ki sodi med največje slovenske izvoznike, zaposluje okoli 1300 delavcev, približno 900 na Koroškem, 400 pa v Makedoniji. V letu 2018 je dosegla 336,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot leto poprej, dobiček pa dvignila z 29,6 milijona evrov na 31,2. Podatkov za 2019 še ni na voljo, je pa dobiček po neuradnih podatkih precej nižji.

Iz uprave TAB še brez odziva, nazadnje je Auprih komentiral izgubljeno leto 2020

Za pojasnila o odpuščanjih smo že v petek prosili tudi direktorja Bogomirja Aupriha, na odgovore pa še čakamo, tudi na vprašanja, kaj se dogaja z morebitnim nakupom proizvodne hala Leka in načrtovanim zagonom proizvodnje litij-ionskih baterij na Prevaljah, ki je bila v preteklosti izpostavljena ko posel TAB za prihodnost. Nazadnje je Auprih razmere v TAB-u komentiral konec marca, ko je izpostavil sledeče, da je leto 2020 že izgubljeno in dodal: "Bodimo optimisti vsaj za 2021, da se vrnemo blizu ravni 2018 ali 2019. V TAB-u že močno čutimo to silovito zaviranje aktivnosti na vseh področjih, zato smo primorani s 1. aprilom v naši tovarni startnih baterij, delu reciklažne tovarne in v invalidskem podjetju prekiniti proizvodnjo in uvesti čakanje. Tovarna industrijskih baterij bo delala še nekje do sredine aprila, ko se bo predvidoma zaradi pomanjkanja naročil ustavila še ta. Podobno lahko pričakujemo tudi v naših tovarnah v Makedoniji, vse prej kot spodbudne novice pa prihajajo tudi iz naših hčerinskih prodajnih podjetij po Evropi. V kontekstu te situacije so ukrepi, ki jih sprejema naša nova vlada, gotovo na žalost zelo dobrodošli."
Anketa GZS, ki so jo med delodajalci izvedli med 2. in 14. aprilom (vključenih je bilo 275 srednjih in velikih podjetij, članov GZS), je sicer pokazala, da se je dobra tretjina podjetij odločila delavce dati na čakanje, in sicer med 10 do 30 odstotkov zaposlenih, večina (73 odstotkov) v tem času zaradi koronavirusa ni odpuščala oziroma ne namerava odpuščati. Četrtina podjetij naj bi odpustila več kot 20 odstotkov zaposlenih, le odstotek pa več kot 30 odstotkov zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta