V Vuzenici trepetajo pred ponovnimi poplavami

Urška Polanc Urška Polanc
05.09.2019 16:31

Nekateri prebivalci Vuzenice opozarjajo na divja odlagališča z nevarnimi odpadki, ki so se v tokratnih poplavah skupaj z velikimi količinami vode zgrnili nad njihove domove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedavne poplave v Vuzenici - zalita Pohorska cesta 
Tatjana Motaln

Medtem ko v Vuzenici sanirajo in popisujejo škodo po nedavnih poplavah, so se na nas obrnili tudi zaskrbljeni krajani, ki se bojijo, da se bodo zaradi neustreznega reševanja vzrokov za poplave ponovno znašli v vodi. V strahu pred naslednjimi nevihtami opozarjajo, da čim prej potrebujejo strokovne ukrepe, saj so razsežnosti vzrokov in posledic precej večje. Kar deset hudournikov, ki sicer suhi ob velikih padavinah pa grozeči in nevarni, je tokrat povzročilo velike preglavice. "V preteklosti se tu ni kaj dosti urejalo, zdaj pa od Direkcije RS za vode pričakujem plan rešitve, sanacijski program z zadrževalniki," je povedal župan Vuzenice Franjo Golob, ki sicer opozarja, da so dela ponekod že pričeli.
Nujno je urediti tudi struge hudournikov nad Pohorsko ulico, ki je bilo eno izmed najbolj poplavljenih območij v občini. Podivjana voda, ki je drla z bregov, tokrat ni prizanesla družini Motaln, ki jim je v stanovanjski hiši zalila vse pritlične prostore v višini 30 centimetrov in pomožno gospodarsko poslopje. Zalilo je še štiri sosednje hiše. Hudo poškodovane so zelenice in vrtovi okoli hiš. Terena nad hišo Motalnovih si geolog, ki je sicer še včeraj pregledoval teren na tem območju, po zadnjih podatkih ni ogledal, saj lahko na območja posegajo le v soglasju z lastniki zemljišč, kot nas je opozoril župan Vuzenice Franjo Golob.

Divja odlagališča

Leta 2010 je Tatjana Motaln na travniku nad njihovo hišo nabirala regrat, takrat pa se tudi prvič zavedala razsežnosti divje deponije na zasebni lastnini nad njihovo hišo. Zaskrbelo jo je predvsem, da so v zemljo nadrobljene salonitne plošče, zato je nož in posodo za nabiranje v naslednjih letih pospravila. Da nad njihovo hišo ob hudourniku nastaja divja deponija z nevarnimi odpadki, je že takrat s slikovnim materialom opozorila tudi vuzeniško občino. "Bili smo obveščeni, da so se v preteklosti pojavljale nepravilnosti, a za ukrepanje nismo imeli pristojnosti. Lastniki pa bi seveda morali sami zavedati, kaj lahko postavljajo v naravo," je povedal Golob. Hladilniki, ostanki olja, avtomobilov, tudi v zemljo razdrobljene salonitne plošče je le nekaj od odpadkov, ki jih lahko naštejemo, da pa to odlagališče ni edino, je še zatrdila Motalnova in prepričana dodala, da je kot eden od razlogov za poplave tudi ogromna gmota kamenja, ki so jih ob hudournik že dve leti vozili kamioni. Za pojasnila o odpadkih smo skušali priklicati tudi lastnika oziroma najemnika zemljišča, a se na naše klice (vsaj za zdaj še) ni odzval.

Prebivalci Vuzenice so bili ob divjanju voda nemočni.  
Tatjana Motaln
87-letni Peter Motaln v uničeni delavnici. 
Urška Polanc

Najstarejši član družine si bo težko opomogel

Težko pa si bo opomogel tudi najstarejši član v družini - 87-letni Peter Motaln, katerega domača mizarska delavnica je povsem uničena. Mizarski mojster, ki te dni suši in iz delavnice odstranjuje ostanke mulja, v delavnici mu je uničilo lesena tla, takšnih voda ne pomni. "Potok poznam že 80 let, ko sem ob njem začel hoditi v šolo, pa tako ni bilo še nikoli," se še vedno čudi Motaln, ki je bil kar 70 let gasilec. Prav gasilci in bagerji pa so jim v podivjanih vremenskih razmerah najbolj pomagali - sami so bili nemočni, nevarno je bilo tudi zaradi večjih kosov odpada, ki jih je prinašala voda. V četrtek bodo imeli v Vuzenici sejo občinskega sveta, na kateri bodo v glavnem govorili o sanaciji in o povečanju sredstev zanjo. Vse ostale investicije so v občini zato že ustavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta