V Zgornji Mežiški dolini presežene tudi mejne dnevne vrednosti delcev PM10 v zraku

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.10.2023 12:10

Skrbi tudi kakovost zraka, mejne dnevne vrednosti delcev P10 so presežene. Kmalu še rezultati kemijske analize teh delcev na težke kovine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kliknite za povečavo. 
Arso

Agencija za okolje (Arso) je v drugi polovici meseca avgusta v zraku na stalnem merilnem mestu v Žerjavu izmerila precej višje ravni delcev PM10 kot na drugih merilnih mestih v državi. Merilna postaja med 4. in 12. avgustom zaradi izpada električne energije sicer ni delovala, meritve so izvajali po 13. avgustu, ravni delcev P10 pa so bile višje zaradi prašenja poplavljenih, a takrat že posušenih cest. Avgusta so v Žerjavu zabeležili šest preseganj mejne dnevne vrednosti delcev PM10, ki znaša 50 mikrogramov na kubični meter zraka. Najvišja dnevna raven, 78 mikrogramov na kubični meter, je bila izmerjena 16. avgusta.

Merilnik delcev PM10 za preverjanje kakovosti zraka, ki so ga postavili v Črni. 
Petra Lesjak Tušek

Do preseganja mejnih dnevnih vrednosti je avgusta prišlo le na merilnem mestu v Žerjavu, vsa druga merilna mesta v Sloveniji teh vrednosti niso presegala. V Žerjavu so se ravni delcev znižale šele 28. avgusta, ko je Slovenijo prešla vremenska fronta z nalivi, ki je sprala ozračje. Zaradi prašenja v zgornji Mežiški dolini je ravenska območna enota NIJZ Arso zaprosila za izvedbo meritev delcev PM10 tudi v Črni na Koroškem. "Skupaj s predstavniki občine, je agencija vzorčevalnik delcev PM10 postavila v središču Črne, neposredno ob občinski stavbi. Vzorčevalnik je začel delovati 1. septembra," sporočajo iz Arsa. Rezultati iz Črne so še slabši kot tisti v Žerjavu. Z vzorčenjem bodo na obeh merilnih mestih nadaljevali tudi v prihodnje. Kmalu pričakujejo še rezultate kemijske analize delcev PM10 na svinec, kadmij, arzen in cink iz obeh lokacij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta