Velik hit niso le koroška jajca

Urška Polanc Urška Polanc
11.04.2019 21:25

Avtomatizirana prodaja domačih proizvodov na Koroškem raste. Medtem ko jajcematov skorajda ne utegnejo polniti, več je tudi jogurtomatov, je nekoliko manj odjema pri mesomatu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franci Poklič
Damjan Pejovnik

Preverili smo, ali se je na Koroškem obdržala "avtomatomanija" - prodaja domačih in nekaterih drugih izdelkov v avtomatih, o katerih smo že poročali. Najprej so v več krajih po Koroškem postavili mlekomate, v katerih so ponudili domače mleko s kmetij, nato so v regiji zaživeli jajcemati, jogurtomati in salamomati, prav tako napolnjeni z domačimi proizvodi. Za posebno presenečenje je poskrbela fast food verzija - picomat, ki pa so ga kmalu po otvoritvi preselili na glavno avtobusno postajo v Mariboru. Kot nam je povedal nekdanji lastnik franšize iz Slovenj Gradca Matjaž Fele, razlog za prodajo in selitev ni bilo pomanjkanje interesa Korošcev za "avtomatske" pice, pripravljene v manj kot treh minutah, ampak osebni razlogi in druge obveznosti.

Jajc je premalo

Opazili smo, da na Koroškem ne stoji več toliko mlekomatov, medtem ko je Mitja Krevh iz kmetije Krevh prejšnji teden v Slovenj Gradcu pred Tušem postavil že četrti jogurtomat.

Franci Poklič pri jajcematu
Osebni Arhiv

V avtomatu deset izdelkov, polnijo ga trikrat tedensko

Sami so težko na več koncih hkrati, avtomat pa omogoča prodajo 24 ur na dan, izdelki so na voljo sedem dni v tednu - tako prihrani čas, nam je povedal Mitja Krevh iz kmetije Krevh. Prejšnji teden so v Slovenj Gradcu pred Tušem postavili že četrti jogurtomat. Prvega, ki je tudi najbolj obiskan, so že pred časom postavili na tržnici v Slovenj Gradcu. Lani decembra še na tržnici na Ravnah, pred približno mesecem dni v Mislinji. V Slovenj Gradcu je odjem dober, nekoliko slabši je na Ravnah, medtem ko je za mislinjskega še prezgodaj oceniti, je povedal. "Gre za tvegano zadevo, težko je napovedati in reči, kako se bo obnesla. Vseeno pa tako ni treba, da smo prisotni na vseh tržnicah, del prodaje lahko nadomestimo z avtomati," je pojasnil.

Mitja Krevh (sin) in Danica Krevh (mama)
Tomaž Ranc

V Mislinji imajo radi borovnice, v Slovenj Gradcu stracciatello

"V Mislinji takoj zmanjka borovnice, v Slovenj Gradcu stracciatelle, včasih namreč kdo kupi tudi po deset jogurtov istega okusa," je povedal. Njihove stranke si želijo, da bi jogurtomat postavili tudi v Dravski dolini, v Radljah, zanimiva lokacija zanje je tudi Mežica. A za zdaj konkretnih pogovorov še ni bilo. Počakali bodo, kako se bodo obnesli nedavno postavljeni avtomati.
Ko bo sezona jagod, bodo v jogurtomat dodali tudi sveže jagode, je povedal Krevh. Računajo, da bodo jagode v njihovem nasadu dozorele v drugi polovici maja, kar je v veliki meri odvisno od vremena. V avtomata na Ravnah in v Slovenj Gradcu pred Tušem želijo dodati še sveže mleko in z njim zamenjati en okus jogurta. Včasih je namreč na tej lokaciji stal mlekomat, ki ga zdaj več ni. Avtomati so le dopolnitev ponudbe v trgovinah, niso glavni prodajni kanal.

Salamomat, Vuzenica, kmetija Strmšnik
Urška Polanc

Prodaja mesa srednje uspešna

Da je težko delati in še prodajati obenem, nam je povedal tudi Vilko Brezovnik s kmetije Pihler, ki je lani avgusta pri piceriji Buono v Radljah ob Dravi postavil mesomat. Fizično ne moreš biti prisoten povsod, kupci pa manjših izdelkov ne pridejo iskat na dom, zato so se odločili, da jim te - "kiblflajš", prekajene klobase, suhe salame, suhe klobase, ocvirke, pašteto, zaseko in podobno ponudijo v avtomatu. "Mesomate smo videli drugod po Sloveniji, zato smo poskusili še sami." Salamomat, ki ga s svojimi izdelki polni kmetija Strmšnik, še vedno stoji v Vuzenici.
Brezovnik prodajo z avtomatom oceni kot srednje uspešno. "Ni to strašen bum, je pa nekaj. Ni nam niti prioriteta, to je še vedno osebni stik. Gre bolj za izhod v sili, v glavnem so naše stranke te, ki po izdelke pridejo tudi na kmetijo." V povprečju ga polnijo enkrat, dvakrat na mesec, nekatere izdelke dopolnijo pogosteje. Zaloge pregledujejo in dopolnjujejo tedensko, o stanju jih obvešča tudi aplikacija, ki vodi zalogo in sporoči, če pride do napake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta