Veslanje po Dravi kot sprehod ob njej

Urška Polanc Urška Polanc
01.03.2022 06:15

Malkom David Leitinger živi na reki in z reko. V okviru projekta Poni predstavlja poslovno idejo Veslo - veslaške dogodivščine na reki Dravi, sonaravna doživetja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malkom David Leitinger želi ljudem približati sonaravno bivanje z reko Dravo.
Urška Polanc

Večina prebivalcev Dravske doline na svojo reko pogleduje le z glavne ceste, ki se v veliki meri vije ob Dravi, a 21-letni Malkom David Leitinger si ob razvoju svoje podjetniške ideje to želi spremeniti. V tesnem stiku z reko Dravo je, dnevno je na vodi, z očetom tudi živita na Dravi, na barki, poimenovani Melanija. "Bistvo pokrajine, doline je vseeno reka. Življenje na reki in z njo se mi zdi smiselno. Veslanje dopušča opazovanje skritih kotičkov, pogled z vode je drugačen," je povedal.

Malkom David Leitinger želi ljudem približati sonaravno bivanje z reko Dravo.
Urška Polanc

S svojo poslovno idejo Veslo, dogodivščine na reki Dravi, ki jo je razvijal v okviru projekta Podjetno nad izzive (PONI) Regionalne razvojne agencije za Koroško, bo tako omogočil sonaravna veslaška doživetja na Dravi s poukom o tehnikah veslanja in možnostjo najemanja opreme v vseh letnih časih. Ime Veslo vključuje vse oblike vesel, kar omogoča izbor najljubšega plovila (kajaki, supi, sit on topi, kanuji, manjši čolni, skifi in vsa manjša plovila, ki temeljijo na poganjanju z veslom/vesli). Želi si, da obiskovalec reko doživi malo drugače oziroma ubere različne tehnike ali pa najde način, ki mu je ljub. "Sam sem že tri leta res aktiven, veslanje mi je, kot bi šel na sprehod. Čisto spojeno je to v mojem vsakdanu, je tudi malo terapije, voda stabilizira, umiri, se tudi razgibaš. Lahko poteka družbeno ali mirno, imaš stik z živalmi, naravo. Bistveno je, da se sonaravno gibljemo, posebej glede na sodoben slog življenja, v katerega smo vpeti - da se povezujemo s tem," je razložil.

Dvakrat ne stopiš v isto reko

Kot največji fenomen izpostavlja to, da dvakrat ne stopiš v isto reko. "Se ne ponavlja, niti enkrat ne more biti enako. Gre za spremembo letnih časov - zima ima svoj čar, mraz ni ovira, lepi sta poletna in jesenska sezona. Vsak trenutek je edinstven. Čudovit je vsak dan, tudi vsak del dneva ima poseben čar," razmišlja.

Pomembna je primerna oprema, jopič, poudarja, nujno je namreč poskrbeti za varnost. Do te velike ledeniške reke je treba imeti spoštovanje in upoštevati, da je tudi v najtoplejših dnevih poleti dovolj hladna. Bolj nevaren je temperaturni šok kot kvazivrtinci, dodaja in opozarja, da se je treba, preden greš na reko, vsaj malo pozanimati, izobraziti.

Malkom David Leitinger želi ljudem približati sonaravno bivanje z reko Dravo.
Urška Polanc

"Veslanje in življenje na vodi bi nam lahko bila bolj blizu. Glede na način življenja, ki ga živim - praktično na vodi -, je veslanje en tak vsakdan, spoj med podvodnim, vodnim in kopenskim svetom. Veslanje, slog življenja z reko želim najbolj približati otrokom, da bi vsaj oni imeli drug pogled na Dravo, kot smo ga imeli mi in prejšnje generacije. Imamo Bled, Bohinj, čudovite, lepe pokrajine, poglede, a tudi na Dravi so otoki. Veslanje ali vodeno veslanje bomo tako lahko na varen način predstavili prihajajočim skupinam. Kot lokalci, lokalna družba, da povemo še kaj dodatnega. Glede na to, da imam tesen stik z reko, da sem dnevno tam, je zaupanje stkano z reko, veliko vem tudi o biotopu, živalih, ki dodatno orišejo pokrajino. Biotop kot celoto je čudovito spremljati skozi celo leto, tako vidiš naravne cikle. Zanimivi so labodi, tudi karakterno, so malo ekstra, dominantni, fascinantni. Tu so ribe, kormorani. Potem dobi vsa pokrajina neki smisel, tudi ko prepoznavaš, zakaj in kako bitja funkcionirajo med sabo," je povedal.

Cilja na poletno sezono

Idejo z Veslom živi že dobri dve leti. "Začelo se je, ko sem prišel v zaliv k očetu, tam sem začel veslati, s projektom pa sem razvil misli o veslanju po Dravi. Dobro sem lahko razvil celotno shemo, kako bi zadevo vodil. Mentorji pri projektu se maksimalno trudijo, da se ideje realizirajo. Stremim k temu, da bi letošnja poletna sezona res zaživela. Že maja, junija bi lahko imeli veslanje, dogodke po reki Dravi, tudi v Vuzenici, kjer so nabavili sit on tope. Vodenje bo za skupino, odvisno od interesa, ali bodo to družine ali naključne skupine, teambuildingi. Prioriteta pa je, da imamo veslanje dvakrat na teden za otroke. Da lahko gredo kot na plavanje, fuzbal dvakrat na teden na veslanje. Začeli bi v zalivu Vaškega potoka ob barki Melaniji, tu je tudi matična celica Vesla. Ni globoko, zato je dobro za otroke," je razložil.

Malkom David Leitinger želi ljudem približati sonaravno bivanje z reko Dravo.
Urška Polanc

Svet ob Dravi dojema kot veliko riviero, zato pozdravlja, da se ob tem razvijajo še drugi, se prepoznavajo v tej zgodbi in živijo z reko. "To je dobro, zgodba oziroma shema Drave ustvarja neko lepšo obliko v očeh vseh deležnikov tudi drugod po Sloveniji," je povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta