Vile Homški park v Slovenj Gradcu: Od ideje do ključa do stanovanj v dveh letih

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
11.09.2020 05:45

Gre za pilotni projekt izgradnje 20 stanovanj za tržni najem, ki so ga v Slovenj Gradcu začeli pripravljati pred dvema letoma in je po letu dni gradnje kljub koronakrizi uspešno končan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igralo pred vhodom.
Tomaž Ranc
Urejanje okolice.
Tomaž Ranc
Nova stanovanja v Slovenj Gradcu.
Tomaž Ranc
Pogled iz Vil Homški park na gradbišče naslednjega bloka, kjer gradijo varovana stanovanja.
Tomaž Ranc
Projekt Vile Homški park v Slovenj Gradccu je končan: moči so združili zasebni investitorji in Stanovanjski sklad RS.  
Tomaž Ranc

V Slovenj Gradcu bodo danes s slovesnostjo zaključili projekt Vile Homški park. V času našega obiska pred odprtjem so delavci kosili travo in urejali še zadnje podrobnosti, prepleskana stanovanja pa so bila pripravljena na vselitev, ne manjkajo niti svetila, kopalniška oprema, ogrevana so talno, imajo tudi skupne prostore, kolesarnico, zunaj ob vhodu so tudi igrala za otroke.
Janez Gams iz skupine zasebnih investitorjev (v njej so UniHome, Gradim Nik-Lar; med njimi so tudi nogometaša Nejc Pečnik in Marko Šuler ter rokometaš Marko Bezjak), do začetka gradnje pa je sodelovalo tudi podjetje Renova Real (Alenka Urnaut Ropoša je bila lastnica zemljišča in idejna vodja projekta), ne skriva zadovoljstva: "Kljub pandemiji smo končali dva meseca pred rokom, za kar ima zasluge tudi izvajalec, podjetje Gradim. Trudili smo se, da smo naredili projekt, kot ga je Stanovanjski sklad Republike Slovenije od nas pričakoval. Gre namreč za pilotni projekt, v katerem je sklad sodeloval od samega začetka in imel vpoglede že v projektno dokumentacijo, izražal svoja pričakovanja, ki smo jih upoštevali z namenom, da bodo stanovalci, to so predvsem mlade družine, imeli vse udobje in nizke stroške."

Stanovanja za tržni najem čakajo na stanovalce.  
Tomaž Ranc

Varčen objekt z nizkimi obratovalnimi stroški

Blok je grajen v energetskem razredu B1, kar pomeni do 25 kilovatov letne potrebne toplote za ogrevanje stavbe na enoto uporabne površine stavbe. To pomeni, da je objekt varčen in omogoča nizke obratovalne stroške. Šest stanovanj je velikosti 75 kvadratnih metrov, osem jih je velikosti 55 kvadratnih metrov, šest pa je manjših z 38 kvadratnimi metri površine. Od tega sta dve stanovanji v pritličju namenjeni invalidom.

Pogled iz Vil Homški park na gradbišče naslednjega bloka, kjer gradijo varovana stanovanja
Tomaž Ranc
Igralo pred vhodom
Tomaž Ranc

Upajo, da bodo stanovalci zadovoljni

"Ko je prišla pandemija, smo morali materiale kupiti za dva meseca vnaprej, nekaj je bilo težav pri dobavah iz tujine, ampak k sreči so dela potekala nemoteno ali celo hitreje, ker so nekateri izvajalci imeli več časa in niso imeli drugega dela, pa tudi zima nam je šla na roko, zato smo končali prej kot v enem letu. Predvsem pa upamo, da bodo ljudje zadovoljni," je sklenil Gams. Po njegovi oceni se bodo ljudje v blok lahko vselili v mesecu po razpisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta