Virus jih je prestrašil, a bodo zmogli

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
30.03.2020 16:04

V CUDV so se na razmere odzvali hitro in sprejeli stroge ukrepe že pred več kot tremi tedni. Pripravljen imajo plan B za primer, če bi se pojavila okužba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varovanci najbolj pogrešajo sprehode in rekreacijo. 
Jurij Berložnik

Med tistimi, ki so v teh dneh, ko je običajno življenje dodobra načel novi koronavirus, še posebno na udaru, so tudi zaposleni in stanovalci v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni. Da je njihovo delo že samo po sebi težko, povedo zaposleni, zdaj je vse skupaj še toliko bolj naporno. Delovni proces se je pri njih spremenil že 6. marca. "Od takrat smo popolnoma zaprti. Prepovedani so obiski, omejeni so izhodi domov. Prekinili smo delo v varstvenih centrih, doma so ostali tudi tisti, ki so vključeni v sistem vzgoje in izobraževanja," pravi direktorica Dalja Pečovnik. Trenutno skrbijo za 203 varovance v institucionalni obliki varstva, stanovanjih in dveh bivalnih enotah. "Delujemo strogo po navodilih in priporočilih. Za zdaj ostajamo zdravi, se pa bojimo, da virusa v CUDV ne prinese kdo od zaposlenih," razlaga Pečovnikova. Nasprotno namreč zaradi strogih ukrepov pri izhodih varovancev ni mogoče. "Aktivnosti so omejene na majhne skupine. Varovanci so bili navajeni, da veliko časa preživijo na svežem zraku. Zdaj tega ne moremo zagotavljati v tolikšni meri."

Varovanci so se bali zaposlenih

Na začetku, pove direktorica, je bil šok. Bilo je stresno. Varovanci so kar težko razumeli. Vse so jim morali pojasniti na drugačen način, informacije podati v lahko berljivih oblikah. Pripravili so sporočila, plakate, veliko so se pogovarjali. Da imajo eni večje, drugi manjše stiske, potrdi tudi Sabina Mrdavšič, ki v CUDV-ju skrbi za skupino osmih fantov. "Koronavirus jih je zelo prestrašil. Ko smo zaposleni začeli nositi maske, so se bali še nas. Spraševali so, zakaj mask ne dobijo tudi oni. Stežka smo jim pojasnili, da jih zaposleni nosimo zaradi naših odhodov domov in prihodov nazaj v CUDV," pravi Mrdavšičeva.

​Bojazen, da bi se virus zelo hitro razširil

V CUDV Črna so na okužbo s covidom-19 do sedaj testirali šest uporabnikov in štiri zaposlene. Pri vseh je bil rezultat negativen. "Če bi se začele pojavljati okužbe, imamo pripravljen krizni načrt. Aktivirali smo telovadnico, kjer imamo pripravljenih dvajset postelj. Za morebitne okužene, ki ne bi bili hospitalizirani, bi poskrbeli sami. Če bi se to zgodilo, seveda. Najbolj se bojimo, da bi se bolezen hitro razširila, to bi bila za nas velika težava. In če bi obolevali zaposleni," je pojasnila direktorica Pečovnikova. Uporabnikov je sicer manj kot običajno, okoli 100 jih je odšlo v domačo oskrbo. Predvsem tisti, ki pridejo v dnevne oblike varstveno-delovnih centrov, in tisti, ki pridejo v dnevne oblike vzgoje in izobraževanja. So pa v teh kriznih časih v CUDV odlično preskrbljeni z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Hrane imajo v zalogi za dva do tri mesece, prav tako čistilnih sredstev. Za zdaj tudi z bolniškimi odsotnostmi zaposlenih ni večjih težav. "Nekaj jih je doma zaradi varstva otrok, nekaj je kroničnih bolnikov in so doma zaradi lastne zaščite, tudi dolgotrajne bolniške odsotnosti od prej imamo. Nekaj je kratkotrajnih bolniških zaradi prehlada ali česa podobnega," je še povedala direktorica, ki se zaveda, da so psihične stiske tudi med zaposlenimi. Da se bojijo za svoje zdravje in zdravje družine: "To so nepredvidljive situacije, zato moramo na vseh področjih zaposlenim iti nasproti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta