Višja nadomestila za stavbna zemljišča v Radljah ob Dravi izzvala peticijo

Urška Polanc Urška Polanc
03.06.2019 17:46

Podjetniki in predstavniki gospodarstva, ki se ne strinjajo z nenadnim dvigom nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za poslovno dejavnost, so se že sestali z županom in svetniki, danes začnejo zbirati podpise pod peticijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Industrijska cona Radlje ob Dravi 
Urška Polanc

Radeljski podjetniki in obrtniki so se burno odzvali na predlog novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki so ga ob prvem branju na zadnji seji sprejeli radeljski svetniki. Skušajo doseči konsenz, zato so se že sestali z županom občine Radlje ob Dravi Alanom Bukovnikom, na sestanek so povabili tudi vse svetnike, a povabilu se jih je odzvalo le šest - trije iz županove stranke SD in trije iz SDS. Sicer gospodarstvenike podpirajo v stranki SDS, vseh šest svetnikov je proti takšnemu dvigu. Tokrat niso povsem enotni niti v stranki SD, na zadnji seji sta se glasovanja vzdržala podžupan Robert Potnik in predsednica krajevne skupnosti Dominika Karlatec, oba sta se udeležila sestanka s podjetniki. Izvedeli smo, da bodo ta teden o tematiki sestankovali svetniki SDS, prav tako SD, razplet sestanka županove ekipe bo posebej zanimiv. Tudi tokrat smo za več pojasnil skušali priklicati Bukovnika, a se na naš klic ni odzval.
Podjetnike sta podprli Gospodarska zbornica Slovenije - Koroška gospodarska zbornica z direktorico Aleksandro Gradišnik na čelu in Območna obrtno-podjetniška zbornica Radlje ob Dravi. Njen predsednik Blaž Cvar je povedal, da ne želijo biti nekorektni do občine in ne do gospodarstva, ki takšnega enormnega dviga NUSZ (vrednost točk za izračun bi se z 0,00125 zvišala na 0,00325; če zavezanec sedaj za sto kvadratnih metrov letno plača 86 evrov, bi po novem 225 evrov) ne more sprejeti. Želijo si, da bi bil prehod na višji NUSZ bolj postopen, nadaljnji koraki pa usklajeni z gospodarstvom, saj bi le tako lahko sprejeli skupni dogovor o višini NUSZ, ki ne bi ogrožal razvoja gospodarstva in posledično širšega razvoja občine. Obe zbornici danes pričenjata zbirati podpise pod peticijo gospodarskih družb, podjetnikov in njihovih zaposlenih.

Radlje ob Dravi - delovni sestanek o dvigu nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča v občini 
Urška Polanc

Ekonomsko močni kot na Prevaljah in Muti

Gradišnikova poudarja, da je NUSZ tudi vzvod za vzpostavljanje privlačnega gospodarskega okolja, zato je pomembno, da je naravnan kot razvojni vzgib občine. Skupno stališče podjetnikov in zbornice je, da je stanje gospodarstva v občini temelj za določitev NUSZ, zato je pri primerjavi z drugimi občinami treba upoštevati umeščenost občine Radlje v gospodarsko sliko regije. Z nepremišljenim povečanjem NUSZ lahko ključni kazalniki gospodarske moči nazadujejo, opozarjajo na zbornici, to pa bi lahko slabilo razvojno perspektivo tako občine kot regije.

Blaž Cvar: "Novi strošek bo podjetnikom zmanjšal dobiček in s tem tudi možnost za zvišanja plač."
Urška Polanc

Pobuda z delovno skupino

Županu so podjetniki že predstavili svojo pobudo, to je umik sedanjega predloga in imenovanje delovne skupine s predstavniki občine in gospodarstva, ki bi v določenem časovnem okviru dosegli primeren in sprejemljiv dogovor. "Vzeli bi pet reprezentativnih podjetij v radeljski občini, naredili bi izračun sedanjega NUZS in tistega, ki bi bil za ta podjetja sprejemljiv, da ne bi trpelo načrtovanje pri njihovem poslovanju, kar je tudi najbolj pomembno," je svetnikom in podjetnikom pojasnil Cvar in dodal, da se gospodarstvu višjega stroška ne sme naložiti kar naenkrat. Da sicer sledijo vsem analizam, ki jih je naredila občina, in jih sprejemajo, a se obenem sprašujejo, zakaj je bila tako nizka raven dopuščena vsa ta leta. Po okvirnih podatkih ministrstva bi namreč občina Radlje morala pobrati okoli 1,2 milijona evrov, pobere pa ga le okoli 400 tisoč evrov. Upoštevajoč, kje se občina v gospodarstvu nahaja, kakšna sta njena gospodarska moč in bruto prihodek na občana, kakšno dodano vrednost ustvarjajo podjetja in tudi infrastrukturo, ki jo občina Radlje nudi, bi lažje in tehtneje določili NUSZ, ki bi bil sprejemljiv za gospodarstvo, občine pa ne bi potiskal na rep tistih, ki pobirajo to nadomestilo, je razložil Cvar. Pri odločanju bi si želeli tudi primerjavo z dobrimi in slabimi izkušnjami ostalih občin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta