Visok jubilej Fužinarja in podoživljanje najlepših trenutkov 90-letne zgodovine

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
21.12.2022 12:52

V večnamenski dvorani v Kotljah so s slavnostno prireditvijo počastili 90. obletnico Alpskega smučarskega kluba Fužinar, pri katerem letos vadi okoli 60 otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Ocepek

Začetki smučanja na Koroškem sicer segajo natanko 100 let nazaj, v leto 1922, ko je na osnovno šolo Guštanj prišel učitelj Jožko Zega in skupaj z nekaterimi domačini postavil temelje alpskega smučanja na Koroškem. Prvi klub so nato ustanovili leta 1931, in sicer na pobudo Miloša Jelenka ter Planinskega društva Prevalje. Dobili so se v gostilni Planinka pri Ringu v Guštanju. Takrat je bil ustanovljen tudi ustanovni občni zbor Smučarskega kluba, ki se je imenoval Guštanj-Rimski vrelec. In prav iz tega kluba se je skozi leta razvil sedanji Alpski smučarski klub Fužinar. "Ob tem visokem jubileju smo izdali zbornik, ki smo ga pripravljali kar šest mesecev. Delo je bilo zelo obsežno, zbrati smo namreč morali podatke za kar 90 let," pravi predsednik kluba Janko Tone, ponosen, da imajo trenutno v klubu okoli šestdeset otrok. Pri njih vadijo vse starostne skupine, od predšolskih, komaj 4-letnih otrok, do mladincev, ki so stari že 18 let.  

V Fužinarju za tekmovalce skrbijo štirje trenerji, med katerimi je Sašo Kotnik v klubu zaposlen. Poleg Kotnika so to še Matjaž Rošer, Nataša Fajmut in Hinko Pepevnik. "Čeprav je zaradi podnebnih razmer vedno težje in dražje, se v klubu trudimo, da vsem omogočimo maksimalno dobre pogoje. Imamo srečo, da imamo mestno smučišče Poseka na dosegu roke. Tam se lahko naši najmlajši naučijo prvih smučarskih zavojev, medtem ko starejše skupine večino časa prebijejo na bližnjih avstrijskih smučiščih," pravi predsednik. V letošnji sezoni ima Fužinar po dolgih letih tudi FIS ekipo, ki jo sestavljajo Tija Tone, Ana Merc, Pika Pepevnik in Matevž Koren. Ekipa je letos že tekmovala na mednarodnih tekmah v Italiji, Avstriji in Belgiji. 

Aleksander Ocepek

V torek zvečer so se tako v Kotljah spomnili vseh devetdesetih let delovanja kluba, dvorana je bila dodobra napolnjena, prišlo je veliko nekdanjih tekmovalcev, predsednikov in simpatizerjev kluba. Slovesnost so od blizu spremljali tudi ravenska podžupana Peter Stočko in Andrej Erjavec ter prevaljski župan Matic Tasič. Povezoval jo je Jurij Berložnik, glasbene in plesne točke pa so bile izključno v domeni otrok iz kluba. "Prepričan sem, da so gostje v prijetnem vzdušju podoživeli marsikateri dogodek in prigodo iz časa njihovega aktivnega smučanja. Končni vtis je zelo pozitiven, saj se nekateri niso srečali že kar nekaj let," je sklenil Janko Tone. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta