Voda na srečo ni zalila kombijev koroškega podjetja Robeta, spet so zagnali proizvodnjo

Jasmina Detela Jasmina Detela
17.08.2023 21:50

V halah podjetja Robeta v Otiškem vrhu pri Dravogradu je bilo do 35 centimetrov vode. Po prvih ocenah za milijon evrov škode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V poplavah je škodo utrpelo tudi podjetje Robeta 
Osebni Arhiv Podjetja

Tudi podjetje Robeta, ki se ukvarja s predelavo kombijev v avtodome in ima prostore v obrtni coni Otiški vrh, je v poplavah utrpelo veliko škodo. Kot je povedal komercialni direktor Igor Pirtovšek, bo dosegla okoli milijon evrov. Voda je bila v vseh petih halah, na srečo pa ni prišlo do vdora v kombije.

V halah je bilo do 35 centimetrov vode. Poplavljeni sta bili obe skladiščni hali, proizvodna hala, hala, kjer izdelujejo pohištvo, in tudi hala, kjer se opravlja predpripravo vozil. "Ko je voda odtekla, je v njih ostalo okoli 15 centimetrov mulja, ki ga je bilo potrebno odstraniti. Največji problem je predstavljalo skladiščenje materiala na najnižjem nivoju, velika večina ga je uničenega. Gre za material, ki je običajno najdražji, to so bile ogrevalne peči, tende za avtodome, ultrapasovi za pohištvo, okna, hladilniki ... " pove Pirtovšek. Po njegovi oceni je direktne škode za okoli pol milijona evrov, posrednih stroškov, kot je izpad proizvodnje, pa bo najverjetneje še enkrat toliko.

V poplavah je škodo utrpelo tudi podjetje Robeta 
Osebni Arhiv Podjetja

Proizvodnja je stala deset delovnih dni, v tem času so opravili večino sanacijskih del. Pri tem so jim pomagali zaposleni v družbi Robeta in tudi iz podjetja Vabo. Ni pa sanacija še povsem zaključena, po ocenah vodstva podjetja bo trajala še vsaj dva tedna.

So pa včeraj že zagnali proizvodnje. "Na srečo imamo precej zalog, proaktivno nam pomagajo tudi mnogi dobavitelji. Zagotavljajo, da nam bodo nemudoma dobavili potrebno opremo, šele potem bomo ugotavljali status poškodovanih stvari. To je zelo lepa gesta. Zaposleni v novomeškem podjetju Bobić – Yacht interior, ki nam dobavlja pohištvo, zbirajo tudi donacije za delavca, ki je bil v poplavi najbolj oškodovan," pove Pirtovšek. V podjetju Robeta je sicer po lanski širitvi proizvodnje zaposlenih 97 ljudi.

Večjih zamud pri izdelavi oziroma dobavi vozil ne pričakujejo. Manjkajoče dneve bodo nadomestili z delom ob sobotah. Se pa ta čas aktivno pripravljajo na največji sejem kampinga in karavaninga v Evropi, ki se konec tega meseca začenja v nemškem Düsseldorfu, kjer so se s svojim avtodomom prvič predstavili leta 2014. Na letošnjem se bodo predstavili s sedmimi vozili.

Za letos je plan, da bodo izdelali 500 potovalnih vozil, prihodnje leto pa 720. Na lokaciji v Otiškem vrhu jih sicer lahko letno lahko izdelajo okoli 1000. Prodajajo jih po celi Evropi, največji kupci so Nemci, Francozi in Italijani.

V halah je bilo do 15 centimetrov mulja 
Osebni Arhiv Podjetja

Pred časom je podjetje kupilo novo zemljišče v industrijski coni Pameče, kamor so načrtovali preselitev proizvodnje, a so zaradi dolgotrajnosti sprejemanja občinskega prostorskega načrta raje razširili proizvodnjo na obstoječi lokaciji. "Če se bo pokazala potreba po dodatni širitvi proizvodnje, je zemljišče je pripravljeno. Smo v pogovorih s strateškim partnerjem, ki želi, da bi za njih izdelali 1500 vozil letno. Če bo ta odločitev sprejeta, so pripravljeni tudi sodelovati pri izgradnji novega objekta," še pove Pirtovšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta