Vrhunski alpinist Grega Lačen se je smrtno ponesrečil

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
17.01.2020 22:40

43-letni alpinist je danes popoldne izgubil življenje pri sestopu z Jezerskega. Povzpel se je na številne vrhove in bil član vrste izjemnih slovenskih alpinističnih odprav. Iskrene sožalje družini, prijateljem, kolegom in znancem, ki jih ni bilo malo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
5. junij 2006, Taulliraju, kordiljera Blance, Peru - Tadej Golob, Grega Lačen in Matej Flis so osvojili prvenstveno smer v vzhodni steni gore Taulliraju - Grega Lačen v ledni luknji tik pod vrhom gore

Pozno popoldne se je na Gorenjskem smrtno ponesrečil vrhunski alpinist iz Koroške Grega Lačen, 43- letni slovenski alpinist, ki izhaja iz Črne na Koroškem in je s svojo družino živel na Prevaljah. Življenje je izgubil po zdrsu ob sestopu na Mlinarskem sedlu proti Zgornji Ravni v občini Jezersko, kjer je včeraj in danes plezal z izkušenim alpinističnim kolegom iz Koroške. 
Grega Lačen je v svoji izjemni alpinistični karieri osvojil številne vrhove v uspešnih plezalnih odpravah, med drugim je bil član odprave Ski Everest 2000 na čelu z Davom Karničarjem. Leta 2012 je vodil prvo samostojno koroško odpravo v Karakorum. Z Andrejem Gradišnikom, s katerim je plezal tudi zadnjič, sta preplezala ogromno smeri, med drugim sta v Kirgiziji ponovila najznamenitejšo smer v dolini Ak Su - Perestroika Crack. Lačen je vodil tudi izjemno alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak v letu 2012. Plezal je z vrsto uspešnimi alpinisti, ki so ga cenili in spoštovali kot izjemnega kolega. Alpinizem, ki je bil njegova največja strast v življenju, mu je privzgojil oče Marijan Lačen, ki je častni občan Črne na Koroškem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta