Youth Big Band Radlje: Da mladi glasbeniki začutijo pripadnost

Urška Polanc Urška Polanc
30.11.2023 18:00

Od septembra letos v Radljah deluje Youth Big Band Radlje. V soboto in nedeljo prireja Miklavžev koncert v obnovljenih prostorih kulturnega doma v Radljah - Salon Ars.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Youth Big Band Radlje 
Arhiv Ybbr

Z željo, da bi mladim glasbenikom ponudili prostor za razvoj, odprli nova vrata in možnosti, so v Radljah v septembru pod okriljem Kluba Big Band Radlje ustanovili še Youth Big Band Radlje (YBBR). Da je namenjen vsem mladim iz okolice Radelj, ki se želijo spoznati z jazzovsko glasbo, je povedal njihov dirigent Blaž Starc. "Mladim želimo pokazati alternativo klasični glasbeni šoli oziroma tem, ki so zaključili nižjo glasbeno in se niso odločili za profesionalno pot - pa tudi, če so se -, da se najdejo še v big bandu. Preseneča tudi kakšen samouk, ki mu je bližje popularna ali jazzovska glasba. Precej je tudi mladih talentov, ljudi, ki se že ukvarjajo ali pa se želijo s to zvrstjo glasbe ukvarjati profesionalno," ugotavlja Starc. V prvi vrsti pa je namen druženje. Namesto da so otroci doma pri računalniku, naj se ukvarjajo z nečim, kar jih veseli in kjer čutijo neko pripadnost, slednje pri današnji mladini namreč manjka, razmišlja. V YBBR je zdaj dvajset mladih glasbenikov iz Radelj in okolice, povprečno so stari 18 let in si želijo tudi po končanem šolanju v nižji glasbeni šoli glasbeno ustvarjati.

Urška Polanc

Mladi glasbeniki vabijo na svoj drugi koncert oziroma Miklavževa koncerta to soboto in nedeljo. Prvega so uspeli hitro razprodati, zato so organizirali dodatnega. Niso namreč želeli v veliko dvorano radeljskega kulturnega doma, saj bi izgubili klubski občutek, ki so ga z nekaj adaptacijami uspeli ustvariti in akustično urediti v obnovljenem prostoru v domu kulture v Radljah v Salonu Ars. To je nedavno pokazala mednarodna štiričlanska zasedba Groove Unity Jazz Quartet, v kateri delujeta Blaž Starc iz Radelj ob Dravi in Oskar Kolar iz Raven na Koroškem. Starcu na alt saksofonu in Kolarju na e-basu sta se pridružila tudi Benjamin Foris (Nemčija/Madžarska) na klaviaturah in Jonas Kočnik (Avstrija) na bobnih. Člani kvarteta so v dopoldanskem času mentorirali, pripravili delavnice za novonastalo zasedbo YBBR, ki bo tako zdaj 2. in 3. decembra pod taktirko Blaža Starca na isti lokaciji priredila Miklavžev koncert. Gosta koncerta bosta domači publiki že poznan Nejc Miklošič, član Big Banda Radlje, in Filip Dihpot na trobenti, podmladek oziroma otrok jazz Ravne. Da na njihovem Miklavževem koncertu ne morejo pričakovati božičnih pesmi, lahko pa pričakujejo koncert bigbandovskih klasik. Vabijo na koncert v nedeljo, 3. decembra, ob 19. uri. Vstopnina je 15 evrov, vstopnice so na voljo na spletni strani Olaii, v predprodaji pri članih ali pri blagajni pred koncertom.

Arhiv Ybbr
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta