Za kaj točno je skrivnostni mecen doniral dva milijona evrov občini Prevalje

Nejc Strojnik
28.05.2021 06:00
Te dni se na Prevaljah, kjer so nedavno praznovali 60-letnico bralne značke, veliko ugiba in govori tudi o dva milijona evrov vredni donaciji, namenjeni projektu Park Jezero. Kaj načrtujejo v širšem športno-kulturnem kompleksu in kako to, da so za to pridobili radodarnega donatorja?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Prevalje je prejšnji teden prejela naziv mesto bralne značke. 
Jasmina Detela

O tem, da se na Prevaljah obeta velika investicija v Park Jezero, je župan Matic Tasič javno že govoril. Celoten projekt je vreden okoli 5,7 milijona evrov, gre za športno-kulturni kompleks, ki bo obsegal Muzej bralne značke, planetarij, plezalni center, parkovne površine, površine za otroke, prav tako bodo vanj umestili druge elemente sodobnega parka, ki bo namenjen vsem generacijam. Na Koroškem pa se je hitro razširila informacija, da se bo Občina Prevalje projekta lažje lotila tudi zaradi dveh milijonov donacijskih sredstev, ki predstavljajo več kot tretjino vrednosti projekta. Denar ne bo namenjen le Muzeju bralne značke, kot so bile prve javne informacije, ampak celotnemu projektu, zdaj pojasnjujejo na prevaljski občini.

Projekt končan že prihodnje leto?

Občina in donator, nekdanji občan, ki želi ostati anonimen, sta že podpisala pismo o nameri, Občina Prevalje ga ažurno seznanja tudi z napredkom projekta. Trenutno so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, župan Tasič pa upa, da bodo uspešni na razpisu države za pridobitev sredstev iz instrumenta za okrevanje po koronski krizi. Višina pridobljenih sredstev bo znana predvidoma jeseni, če bodo uspešni, pa bi se kmalu zatem lahko začela tudi gradnja, ki bi se po besedah Tasiča lahko zaključila v dobrem letu dni. Gre za območje med Domom starejših na Fari in osnovno šolo, pri čemer je del zemljišča v lasti Cerkve, a ga ima občina v dolgoročnem najemu, urejena je tudi stavbna pravica. Za pridobitev sredstev iz omenjenega instrumenta bo prevaljska občina kandidirala tudi s projektom uravnoteženja vodovodnega sistema na Prevaljah in ureditve še manjkajoče ustrezne oskrbe s pitno vodo na območju Leš, Šentanela in Brinjeve gore.

Donacija ni edini finančni priliv občine

Ker takšne, sploh tako radodarne donacije niso običajna praksa, smo skušali izvedeti, kdo si lasti največ zaslug, da je ta denar sploh našel pot na Prevalje. Za zdaj nihče od vpletenih zadeve ne želi komentirati, so pa ugibanja občanov in občank o skrivnostnem mecenu vse glasnejša. Najprej se je sicer kot požar razširila informacija, da bosta dva milijona evrov namenjena izključno Muzeju bralne značke, kar pa ni povsem točno. Donacijski denar je namreč vezan na celoten projekt, si je pa, nam je uspelo izvedeti neuradno, donator v prvi vrsti želel ravno muzeja in planetarija. Finančno najtežji del projekta, kar v odstotkih pomeni več kot 50, predstavlja plezalni center.

Ni pa donacija nekdanjega prevaljskega učenca edina injekcija, ki jo je v zadnjem času prejel proračun. Oktobra lani se je namreč na račun občine steklo tudi 607 tisoč evrov davčnega priliva iz naslova loterijskega dobitka, ki ga je prejel občan Prevalj. Denar bodo po besedah župana razporedili na več področij. Delno bo šel za ureditev kolesarskih in pešpoti, povečalo se bo financiranje kulture in športa, del bo namenjen sanaciji elektro in vodovodne inštalacije … "Namenili ga bomo področjem, zaradi katerih se bo izboljšal življenjski standard občank in občanov," pravi Tasič.

Razstavo v avli OŠ Franja Goloba Prevalje si je v sklopu praznovanja 60-letnice ogledal tudi predsednik Borut Pahor. 
Jasmina Detela

Pomembna je zgodba, ne agregatno stanje

A denar kljub vsemu ni edina vroča teme na Prevaljah v teh dneh, veliko pozornosti je v preteklem tednu požela prav 60-letnica bralne značke. Osrednjo slovesnost so izpeljali prejšnji četrtek, nato pa konec tedna v Spominskem parku predstavili prvo klop bralne značke, prek spleta je potekal prvi festival bralne značke, NK Korotan je organiziral prvi turnir za pokal bralne značke, Zimski kosci, kvintet Ajda in učenci OŠ Franja Goloba Prevalje pa so varovancem Doma starejših na Fari pripravili bralni znački posvečen kulturni dogodek. "Praznovanje 60-letnice je bilo nekaj fantastičnega in neponovljivega. Resnično na visokem nivoju," se je na pretekle dogodke ozrl ambasador klopi bralne značke, pisatelj Primož Suhodolčan, in se pošalil, da sta z bralno značko skoraj vrstnika, a da ona leta bolje skriva. "Vesel sem, da mladi še vedno berejo. Res smo lahko pono sni na bralno značko. Knjiga lahko spremeni agregatno stanje, lahko je zvočna ali elektronska, a zgodba ostaja. Nekdo jo mora napisati. In zgodba je tista, ki pritegne in ostane v glavi," je še povedal med ljudmi priljubljeni Suhodolčan.

​Da je branje pomembno in nujno, je prepričan tudi prevaljski župan, ki, tako kot vsi člani njegove družine, izjemno rad bere. "Knjige je treba približati ne le otrokom, ampak vsem. Tega, kar da knjiga, človeku ne more dati noben računalnik ali katera druga naprava. Meni osebno se zdi branje precej pomembno. Kadarkoli imaš pet minut časa. Pa če prebereš samo en stavek ali poglavje," je prepričan Tasič, ponosen tudi na dogodke iz naslova praznovanja 60-letnice bralne značke. "To je velik mejnik, dolgo obdobje. Pri nas se je bralna značka rodila in jasno je, da so Prevalje v drugačnem položaju kot katerokoli drugo mesto. Ne nazadnje so tudi prvo slovensko mesto bralne značke, pri čemer bodo v prihodnje naziv mestom podeljevali vsaki dve leti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta