Zakonca Kokal se trudita živeti polno, četudi z diagnozami

Jasmina Detela Jasmina Detela
27.05.2019 16:08

Zakonski par na invalidskih vozičkih vsem tegobam navkljub z optimizmom zre v prihodnost. Janko z berglami osvojil Triglav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonca Janko in Marjana Kokal z Raven na Koroškem se vsakodnevno spopadata z mnogimi izzivi.
Jasmina Detela

Spoznala sem ju na Ravnah na Koroškem, kjer živita že skoraj dve desetletji. Janko in Marjana Kokal, zakonski par, oba na invalidskem vozičku. Skorajda vsak dan ju lahko srečamo na ravenskih mestnih ulicah, ko se z vozičkom odpeljeta po nakupih, na kosilo ali na sprehod. Njuna življenjska zgodba človeka težko pusti ravnodušnega. Kljub številnim zdravstvenim težavam sta se obdržala pokonci, si ustvarila družino, dobila otroka, Janko je z berglami osvojil tudi Triglav.

Bolezen mu ni polomila kril

Danes 73-letni Janko je zbolel pri 21 letih. Diagnoza: idiopatska polinevropatija, to je bolezenska prizadetost več perifernih živcev, kar povzroča kronično bolečino in otopelost v okončinah. "Diagnoza ni bila šok in tudi nisem dopustil, da bi me to v življenju oviralo. V okviru svojih zmožnosti se trudim živeti svobodno in polno, ne dovolim, da bi mi diagnoze krojile življenje," pravi Janko, ki je prvih nekaj let hodil s palico, pri 24 letih pa dobil svoje prve bergle. Te so bile njegove zveste spremljevalke polna štiri desetletja, zadnjih osem let pa uporablja invalidski voziček.

Zakonca Janko in Marjana Kokal z Raven na Koroškem se vsakodnevno spopadata z mnogimi izzivi.
Jasmina Detela
Janko Kokal na Triglavu
Osebni Arhiv

Čim dlje želita biti samostojna

Zakonca se vsakodnevno spopadata z mnogimi izzivi. Janko ima zaradi osteoporoze na treh mestih počeno hrbtenico, zato vsaka najmanjša luknja v pločniku dobi v invalidskem vozičku čisto drugačne razsežnosti. Na vozičku je zadnjih šest let tudi Marjana. "Nič nama ne manjka, imava vsaksvoj 'avto'," pove napol za šalo. In pojasni: "V stanovanju še hodim, malo počistim, nama pripravim zajtrk, na prostem brez invalidskega vozička ne gre več."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta