Žarišče na Koroškem: V črnjanskem zavodu okužbe ne pojenjajo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
27.09.2020 18:07
Ta konec tedna so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni skupno zabeležili 27 novih okužb in vzpostavili rdečo cono. V prevaljskem domu starejših so zaznali eno okužbo med zaposlenimi, a mirijo, da alarmantnega stanja ni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci črnjanskega zavoda, ki so pozitivni na novi koronavirus, k sreči nimajo posebnih zdravstvenih težav.
Urška Polanc

Število okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) v Črni na Koroškem, kjer skrbijo za ljudi z motnjami v duševnem razvoju, narašča, nam je konec tedna o stanju poročala direktorica Dalja Pečovnik. "Zdaj smo dali prve brise, po enem tednu bomo še druge," je povedala in pojasnila, da so bili testirani vsi zaposleni in stanovalci. Po zadnjih podatkih beležijo skupno 44 okužb pri stanovalcih in 15 pri zaposlenih, niso pa še prejeli vseh izvidov. Po navedbah Pečovnikove stanovalci s potrjeno okužbo na novi koronavirus nimajo posebnih zdravstvenih težav, nekateri imajo blago povišano telesno temperaturo, drugih zapletov ne zaznavajo.

"Intenzivno delamo"

"Ravno zdaj se pripravljamo na vzpostavitev rdeče cone v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Peca v Mežici. Tako da intenzivno delamo," nam je povedala direktorica in pojasnila, da so v sodelovanju z ministrstvoma za delo in za zdravje ter Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) sklenili, da je objekt ustrezen. Na primerno odmaknjeni lokaciji v Mežici bodo tako nameščeni stanovalci, pozitivni na covid-19, s čimer upajo na čim bolj uspešno zamejitev okužbe. Zaradi lažjega vzpostavljanja rdeče cone so po navedbah direktorice 17 stanovalcev CUDV začasno namestili na covid oddelek v Ljubljani. "Ne zato, ker bi bil kdo huje bolan, ampak zlasti zato, da smo sprostili kapacitete," je mirila Pečovnikova in dodala, da je vračanje stanovalcev predvideno za danes, ko bodo z vzpostavljeno rdečo cono na voljo tudi prostorske kapacitete.

Začasna prepoved obiskov, izhodov, sprejemov

S prvo okužbo se medtem soočajo v Domu starejših na Fari na Prevaljah, kjer so zaradi okužbe zaposlene delavke v pralnici obiski svojcev, izhodi stanovalcev in sprejemi novih stanovalcev začasno prepovedani, vse do razjasnitve epidemiološke slike v domu. Direktorica doma Stanka Vauh nam je povedala, da alarmantnega stanja pri njih ni, situacijo obvladajo: "Delavka, ki je bila pozitivna na testu, je bolniško odsotna. Štiri zaposlene, ki prav tako delajo v pralnici, so v karanteni. Testirali smo skoraj 50 zaposlenih in enajst stanovalcev, vsi testi so negativni." Vauhova ocenjuje, da je situacija pod kontrolo, če bo tudi v nadaljevanju vse "tako mirno", pa meni, da bi lahko dom kmalu zopet odprli za obiske in izhode stanovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta