Znova cenejši prostori za podjetnike

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.02.2020 17:24

Po petih letih na območju občine Ravne znova naložba v prostore podjetniškega inkubatorja, ki so po vsej Koroški ves čas polno zasedeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med podjetji, ki so dejavnost začela v inkubatorju, je tudi Primoževa šola doživetij. Eno takih so smučarski tečaji na Kopah. 
Primoževa šola doživetij

Občina Ravne na Koroškem v letošnjem letu načrtuje gradnjo novega proizvodnega inkubatorja. Kot je že praksa iz preteklosti, jo bodo uresničili ob precejšnji podpori evropskih sredstev. V koroški regiji je bila zadnja investicija v Mrežni podjetniški inkubator Koroška sklenjena v letu 2015. Ugodne pogoje za razvoj gospodarstva in spodbujanje podjetništva koroške občine sicer ustvarjajo tudi z urejanjem in posodobitvami poslovnih con in nekaterimi drugimi ukrepi. V aktualnem dogovoru za razvoj regij skupaj z evropskimi sredstvi zanje namenjajo 9,3 milijona evrov. Poleg gradnje novega inkubatorja in poslovnih con znesek zajema še projekt Podjetno nad izzive (Poni), namenjen razvijanju in realizaciji poslovnih idej brezposelnih, uresničili jih bodo do leta 2023.

​Pet podjetnikov bi najelo prostore na Ravnah

Ravne so edina med koroškimi občinami, ki se po petih letih premora znova lotevajo gradnje inkubatorja. Tokrat bodo pridobili šest novih proizvodnih enot. Vrednost naložbe je 1,5 milijona evrov, od tega pričakujejo skoraj 1,2 milijona evrov evropskih sredstev iz dogovora za razvoj regij. Zgradili ga bodo v poslovni coni v Dobji vasi, gradbeno dovoljenje so že pridobili. Novi inkubator bo imel šest proizvodnih enot. Tri bodo v velikosti 180 kvadratnim metrov, tri pa v velikosti 175 kvadratnim metrov neto površin.

V inkubatorjih 78 zaposlenih

Mrežni podjetniški inkubator je regijski projekt, ki ga občine Ravne, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi in Dravograd uresničujejo v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo (RRA) Koroška. V omenjenih štirih občinah je do leta 2015 nastalo 42 pisarniških in 21 proizvodnih enot podjetniškega inkubatorja, ki se raztezajo na okoli 6000 kvadratnih metrih uporabnih površin. RRA upravlja okoli štiri tisoč kvadratnih metrov površin, preostale pa občine. Skupna vrednost vseh naložb je bila 7,6 milijona evrov, v večinskem deležu pa ga je sofinanciral evropski sklad za regionalni razvoj. "Proizvodni prostori so več čas polno zasedeni, na vsaki od lokacij pisarniškega inkubatorja imamo prosto le kakšno pisarno. Pa še to z razlogom, da jo lahko ponudimo zanimivemu mlademu podjetniku," pojasnjuje Jure Knez iz RRA.
V inkubatorje je bilo med leti 2010 in 2019 vključenih 125 podjetij, ki v njem ostanejo povprečno tri do štiri leta. Prihodki vseh inkubiranih podjetjih so v letu 2018 znašali 6,6 milijona evrov, zaposlenih pa so imeli 78 ljudi.
Zanimanje za vključitev je veliko predvsem zaradi nizkih najemnin za prostore in podpornih aktivnosti, ki jih izvajajo za podjetnike (zajtrki, delavnice, natečaj za izbor najboljših poslovnih idej, svetovanje in mentoriranje). Vključijo se lahko podjetja, ki delujejo na območju koroške regije, stara manj kot dve leti. Cena najema prvo leto znaša evro na kvadratni meter za pisarniške in 0,8 evra za proizvodne prostore. Ugoden najem jim v fazi rasti omogoča preživetje. Tako najemnina za proizvodni prostor v velikosti 150 kvadratnih metrov znese prvo leto 120 evrov, drugo leto 240 in tretje 360 evrov na mesec. Četrto in peto leto, ko ni več subvencionirana, pa 600 evrov mesečno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta