Znova pestra pomlad in poletje v Mislinjski dolini

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.04.2023 16:10

Lutkovne, pevske, gledališke in folklorne prireditve navdušujejo obiskovalce

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinski pevski zbor Druge OŠ Slovenj Gradec
Jasmina Detela

"Ljubiteljska kultura v mestni občini Slovenj Gradec in občini Mislinja je zelo dobro razvita na vseh področjih. Na področju pevske kulture smo zelo dobri, saj organiziramo eno najstarejših pevskih revij v Sloveniji, srečanje odraslih pevskih zborov Mislinjske doline, ki je letos že 59 zapored," je na tradicionalnem srečanju ob predstavitvi programa povedal novi predsednik Zveze kulturnih društev (ZKD) Slovenj Gradec Andrej Breznik. Tu funkcijo je prevzel z letošnjim letom, pred njim je bil petnajst let predsednik Franjo Murko.

Pevski zbor Tretje OŠ Slovenj Gradec
Jasmina Detela

Kot dodaja, so tudi v ostalih dejavnosti zelo dobri, denimo na gledališkem področju, ponovno so se po epidemiji koronavirusa začele sestavljati tudi folklorne skupine. "Za ljubiteljsko kulturo v Mislinjski dolini ni bojazni, da bi se kaj ustavilo," je optimističen Breznik, sicer dolgoletni član Kulturnega društva Viktor Breznik Pameče. Zveza kulturnih društev Slovenj Gradec povezuje 20 društev, ki delujejo na različnih področjih ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja.

Da se je ljubiteljska kultura začela prebujati že lansko leto, ko se je še čutil strah in posledično okrnjenost pri delovanju mnogih društev, medtem ko se je letos znova razcvetela, potrdi tudi vodja slovenjgraške območne izpostave (OI) Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Miha Šuler.

Program JSKD OI Slovenj Gradec in ZKD Slovenj Gradec je do poletja, ko se bodo odvila številna srečanja in prireditve, zelo pester. April je zborovsko obarvan. Odvilo se je srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov Mislinjske doline, danes in jutri (5. in 6. april) poteka 59. srečanje odraslih pevskih zborov Mislinjske doline. Na otroški in mladinski zborovski reviji je sodelovalo čez 400 mladih pevcev, na odrasli pa je okoli 200 nastopajočih. Obe prireditvi potekata v avli Druge osnovne šole Slovenj Gradec, strokovno ju spremlja skladateljica, zborovodkinja in profesorica Tadeja Vulc.

Mihael Šuler in Andrej Breznik
Jasmina Detela

Druga polovica aprila bo bolj gledališko obarvana. Začenjajo se 18. Anderličevi gledališki dnevi - Območno Linhartovo srečanje. Večina predstav se bo zvrstila v aprilu, zadnja bo na ogled jeseni. V maju pa se bo, tako Šuler, dogajalo na različnih področjih. Osrednja prireditev so Tedni ljubiteljske kulture, ki bodo potekali med 19. majem in 18. junijem.

Odprti so tudi javni razpisi za izbor kulturnih programov oziroma projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti na območju slovenjgraške in mislinjske občine. "Na področju občine Mislinja je na razpolago dobrih 28.700 evrov, na območju slovenjgraške pa 145.808 evrov. Financerja obeh razpisov sta občini. Denar je namenjen delovanju ljubiteljske kulture in projektov na področju ljubiteljske kulture," pojasnjuje Šuler. Razpis je odprt do 24. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta