Župan Mislinje Bojan Borovnik, poslej tudi v vlogi državnega svetnika: Tretji mandat bo najtežji, a se ga veselim

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
07.12.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Borovnik začenja svoj tretji mandat na čelu občine Mislinja. Koroško bo zastopal tudi v novi sestavi državnega sveta. 
Nejc Strojnik

Mislinjski župan Bojan Borovnik (SD) je nedavno začel svoj tretji mandat na čelu občine. Prvič je zmagal na izrednih volitvah leta 2015, takrat z dobrimi 53 odstotki, leta 2018 je podpora presegla 70 odstotkov, letos pa je še zrasla. Protikandidata Andreja Felleta (SDS) je premagal z dobrimi 73 odstotki glasov. "Naporna kampanja je bila. Pred volitvami je težko karkoli napovedovati. Vse protikandidate vedno jemljem resno. Zdaj je to za mano, volivci so povedali svoje. Me pa v tem mandatu čaka še težje delo kot v prvih dveh," pravi novi stari župan Mislinje. "Veliko je projektov, ki jih moramo uresničiti. Kanalizacija in kolesarska steza v Doliču, krožišča pri gostilni Jožko in v Mislinji, Na Razborci in v Doliču je ostalo še nekaj škode po naravnih nesrečah. Veliko cestnih odsekov je treba urediti, predvsem kar zadeva varnost. Pa nova stanovanja, hiše, vrtec, dom starostnikov, krepitev turistične ponudbe … Čaka nas naporno delo, a se ga veselim."

Na lokalnih volitvah je, tako kot v prejšnjih dveh mandatih, kandidiral s podporo stranke SD, ki je dobila pet mandatov v občinskem svetu. Enega več kot v prejšnjem mandatu in enega več kot SDS. "Sklenili smo dogovor, da ne bomo delovali kot opozicija in koalicija. Če bomo na različnih bregovih, ne moremo priti do rezultatov. Delovati moramo v dobrobit lokalne skupnosti, ne pa nagajati drug drugemu. Mislim, da ne bo težav. V občinskem svetu bo res veliko novih obrazov, a verjamem, da bomo, tako kot smo v prejšnjem mandatu, tudi zdaj sodelovali na visoki ravni." Na visoki ravni pa pred letošnjimi volitvami niso delovali Borovnikovi politični nasprotniki. "Nekaj negativne kampanje je bilo, govorili so, da sem kupil zemljišče, da sem lastnik številnih stanovanj … Nič od tega seveda ne drži. Bilo je nekaj nizkih udarcev. Pa ne od protikandidata, ampak od ostalih ljudi. Takšne reči nikoli ne vplivajo dobro. Moram pa reči, da je bilo na prejšnjih volitvah še veliko slabše, veliko več je bilo diskreditacij," razloži župan.

Huda luknja in ozkotirna železnica

Še posebej je med dosedanjim županovanjem ponosen na izgradnjo nove športne dvorane, obnovo šolske kuhinje, na ceste, ki so jih uredili, in na kolesarsko povezavo z Velenjem, ki je trenutno v gradnji. "To je velik dosežek, ki se ga premalo poudarja, a nova kolesarska pot bo pomenila velik doprinos k turizmu v občini," pravi župan, prepričan, da bo projekt do konca prihodnjega leta, kot piše v pogodbi, realiziran. "Ne vem, kaj se bi moralo zgoditi, da ne bi bil." V luči turizma, občina Mislinja je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvarila slabih 28 tisoč prenočitev (veliko teh je na račun smučišča Kope), priložnost vidi v turistični obuditvi Hude luknje, ki leži v njihovi občini. Njegova tiha želja je tudi ponoven zagon ozkotirne železnice v Mislinjskem grabnu, ki je bila prva elektrificirana v Evropi. "Glede prenočitvenih kapacitet se je že zgodil napredek, posamezniki so začeli urejati apartmaje, začutili so priložnost. Želim pa si, da bi v kraju imeli turistično kapaciteto, kjer bi lahko prespalo za en avtobus turistov. S tem bi lahko tudi kolesarje s Štrekne potegnili s koles in jih zadržali vsaj dan ali dva.

Kako sodelujejo s sosedama

V naslednjih štirih letih, obljublja, bo naredil vse, da Mislinja dobi nov sodoben vrtec. Ta bo umeščen na zemljišče pod športno dvorano, ki ga je občina že odkupila. "Število otrok se povečuje, kar je super. Potrebe so torej večje, na pamet sem računal, da bomo potrebovali dvanajstoddelčni vrtec, pri čemer bo enota v Doliču še vedno aktivna. Projektirati ga moramo tako, da imamo rezerve," pove Borovnik. Ena od prioritet bodo tudi stanovanja, župan si želi, da bi se število prebivalcev v občini povečalo nad pet tisoč, poudarek bo tudi na izgradnji poslovno-industrijske cone, za katero pravi, da vlada kar nekaj povpraševanja. "Naša občina je po površini večja kot velenjska, a imamo skoraj šestkrat manj prebivalcev. Imamo pa več kot 300 kilometrov cest, ki jih je treba vzdrževati." Kakšno pa je sodelovanje s sosednjima mestnima občinama, Velenjem in Slovenj Gradcem? S slednjim je Mislinja tudi preko knjižnice, vrtca in zdravstvenega doma še posebej povezana. "Na tako visoki ravni, kot sodelujemo trenutno, nismo še nikoli prej. Mi smo majhni in potrebujemo pomoč ene in druge občine. Obe sta nam pomagali tudi po dveh uničujočih neurjih, leta 2019 in letos. Samo želim si lahko, da bo tako tudi v prihodnosti."

Bojan Borovnik, župan Mislinje: "Vsi, ki se ukvarjajo s turizmom, se bodo združili in delali kot eno, tudi občine bodo bolj poenotene."
Nejc Strojnik

Zaradi dveh pomembnih funkcij, ki jih bo opravljal v tem mandatu - poleg županovanja še delo državnega svetnika -, se zaveda, da prostega časa skoraj ne bo več imel. Tisto malo, kar ga bo ostalo, bo posvetil tudi lovu. "Sem lovec, to mi predstavlja veliko sprostitev. Narava me pomirja, tam se res lahko odklopim. Zaradi pomanjkanja časa se na domači kmetiji ne ukvarjamo več z živinorejo, imam pa jelenjad. To mi je v veselje," še pove Borovnik, ki ga prva konstitutivna občinska seja v novem mandatu čaka sredi decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta