Ko številke zavedejo, Dragić izgubi

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
07.09.2020 21:11

Milwaukee brez prvega zvezdnika Antetokounmpa igra bolje - to je dokazal z zmago za zaostanek s 3:1 v seriji proti Miamiju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šele ko so Dragić in poškodbe ustavili Grka, se je Milwaukee razigral.
Epa

V košarki obstajata dve vrsti statistike: valorizacija, ki prešteje in odšteje vse točke košarkarja, skoke, podaje, ukradene in izgubljene žoge ipd., ter tako imenovani +/-, ki pove, kolikšno prednost ali zaostanek si je pridelala ekipa, ko je bil določen košarkar v igri. In če si bo zvezdnik Milwaukee Bucksov Giannis Antetokounmpo po zaslugi valorizacije še drugo leto zapored pridobil naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone v NBA, ga +/- postavlja v povsem drugačen kontekst. Ob uvodnih treh porazih Bucksov proti Miamiju je ta element pri grškem superatletu štel -34. V treh tekmah so torej Dragić in druščina, ko je bil Antetokounmpo na parketu, prišli do prednosti skupno 34 točk. Še več - Grk je bil v tem elementu najslabši med soigralci. Igra torej Milwaukee bolje brez njega?
Morda pa res, se je izkazalo na četrti tekmi. Potem ko si je največji zvezdnik dvoboja v drugi četrtini spet zvil že tako načet levi gleženj, so se končno razigrali njegovi soigralci in po podaljšku s 118:115 Miamiju zadali prvi poraz po sedmih zaporednih zmagah v končnici. Vlogo vodje moštva je tokrat prevzel drugi "all stars" košarkar v ekipi, ostrostrelec Khris Middleton, in samo v tretji četrtini dosegel 21 točk. Toliko jih v tako kratkem času ni še nikdar. Skupno jih je zbral 36. "Nismo si zaslužili zmage," je bil razočaran neformalni vodja Miamija Jimmy Butler. "Morali bi igrati kot na prvih treh tekmah," mu je prikimaval center Bam Adebayo, s 26 točkami najučinkovitejši strelec vročice. Goran Dragić jih je dosegel 17, a zadel je le en met za tri točke iz devetih poskusov. Neuspešen je bil tudi tisti za zmago po rednem delu tekme. "Tekmeci so bili bolj odločni, bolj konsistentni," je priznaval trener Miamija Erik Spoelstra
Tako lahko, kot so pometli z Indiano (s 4:0 v zmagah), Miamijevi košarkarji z najboljšo ekipo rednega dela lige torej ne bodo. A tudi po 3:1 Milwaukee še vedno potrebuje skoraj čudež, da v seriji na štiri zmage izloči Miami. Peta tekma bo v noči na sredo ob 00.45, ali bo lahko Antetokounmpo nastopil, pa še ni znano. So pa vedno glasnejše govorice, da bi se lahko Grk poleti preselil na Florido, saj bo, enako kot Dragić, po tej sezoni prost igralec. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta