67-letnik z lovsko puško ustrelil sosedo: Za poskus umora petnajst let zapora

Tina Recek Tina Recek
20.01.2020 18:17

Sodišče Jožetu Šercerju, ki je z lovsko puško ustrelil sosedo, izreklo za pet let nižjo kazen, kot jo je terjalo tožilstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je Jožetu Šercerju podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe. 
Tina Recek

Dolgih petnajst let in štiri mesece bo lahko 67-letni Jože Šercer iz naselja Papeži v občini Osilnica razmišljal o svojem grehu. Tako se namreč glasi enotna kazen, ki mu je jo včeraj prisodila ljubljanska okrožna sodnica Maja Povhe za poskus umora na zahrbten način ter nedovoljeno proizvodnjo orožja in promet z njim. Zaradi poskusa uboja mu je določila kazen 15 let zapora, za drugi očitek pol leta zapora, nakar mu je izrekla enotno kazen 15 let in štiri mesece zapora. Poleg izrečene kazni mu je podaljšala pripor, sodišče pa mu je še odvzelo orožje in strelivo. Sodba še ni pravnomočna.
Prisojena kazen znaša manj, kot je za Šercerja v zaključni besedi terjala tožilka Liljana Tomič. Menila je namreč, da bi bila za obe dejanji pravična kazen dvajset let in pet mesecev zapora. Njegov odvetnik Samo Mirt Kavšek pa je vztrajal, da ni dokazov, da je obtoženi oškodovanki poskusil vzeti življenje, in da ni zagrešil niti poskusa umora niti poskusa uboja. Katero kaznivo dejanje naj bi bil po njegovem zagrešil Šercer, pa odvetnik sodišču ni zaupal.
Šercer je v stanju zmanjšane prištevnosti, a ne bistveno, storil zločin 20. septembra predlani okoli pete ure zjutraj v bližini meje s Hrvaško. Z lovsko puško šibrenico je streljal na sosedo, 48-letno Ireno Osvald, ko se je odpravljala v službo. Predtem jo je čakal, skrit v grmovju, dve uri. Ko je šla mimo njega, je z razdalje okoli desetih metrov ustrelil proti njej, pri tem jo je zadela najmanj ena šibra v desno roko in trebuh. Kljub pretresenosti in poškodbam, ki k sreči niso bile hude, ji je uspelo zbežati do bližnje stanovanjske hiše in nato poiskati zdravniško pomoč. Policisti so Šercerja prijeli doma, kjer so našli še dvocevno puško, dve polavtomatski pištoli in strelivo. Za nič od tega ni imel dovoljenja.

Grozil že pred streljanjem

Motiv za zločin naj bi bil tičal v tem, da se obtoženi ni mogel sprijazniti, da ima soseda novega partnerja. Pred dejanjem jo je Šercer en mesec zasledoval noč in dan in preverjal, ali je pri njej prijatelj, s katerim se je pričela družiti po moževi smrti. V ta namen je zamaskiran in oborožen dvakrat prišel na njeno dvorišče in preverjal, ali je moški na obisku. Ko ga je ob neki priložnosti vprašala, zakaj ne hodi več k njej na kosilo - Osvaldova je namreč osamljenemu sosedu pripravljala obroke -, pa jo je zmerjal in ji zagrozil, da jo bo ubil, če bo še naprej prijateljevala z novim moškim.
Obtoženi je v svojem zagovoru priznal, da ga je prijateljevanje sosede z novim moškim motilo, saj še ni minilo niti leto od smrti njenega moža. Ker se ni ozirala na njegove besede, jo je hotel prestrašiti, ne pa ji vzeti življenja, se je zagovarjal Šercer. A kot je danes dejala sodnica v obrazložitvi sodbe, mu sodni senat ni verjel, temveč je sodišče prepričano, da je imel namen oškodovanki vzeti življenje; navsezadnje se je na kaznivo dejanje pripravil, saj jo je že prej zasledoval, naposled pa na kraj dogodka prišel oborožen. "Če bi jo hotel prestrašiti, bi lahko streljal v zrak," je dejala sodnica in dodala, da je Šercer dejanje storil z direktnim naklepom in na zahrbten način, ko je žrtev čakal skrit v grmovju in njegovega ravnanja oškodovanka ni pričakovala. Da mu ne gre verjeti, da jo je želel prestrašiti, dodatno izhaja tudi iz njegova zagovora, saj je dejal, da je bil pripravljen streljati še naprej, če ne bi Osvaldova po strelu zajokala.
Sodišče je Šercerju izreklo nižjo kazen od predlagane oziroma najnižjo predpisano kazen za umor, ki je od 15 do 30 let. Pri tem je upoštevalo olajševalne okoliščine: njegovo težko mladost, to, da je ostalo pri poskusu, njegovo starost (februarja bo star 68 let) in predhodno nekaznovanost.

Ne počuti se več varno

Še pred izrekom pa je o psihičnem stanju Osvaldove spregovoril njen odvetnik Aljaž Paulin: "Oškodovanka se boji zase in za svojo hčer vse od dogodka dalje in vseskozi razmišlja, kaj bi bilo, če bi obtoženi ostal na prostosti in prišel živet nazaj v Papeže." Pri tem je dodal, da se zaradi napada ne počuti varno in sproščeno zunaj hiše, pogosto joka, podoživlja zvok strela, ponoči ne spi, tlači jo mora, saj jo skrbi, da bi ji Šercer ponovno grozil in jo napadel. Poleg tega trpi za prilagoditveno motno, redno obiskuje psihiatra in se drži predpisane terapije, s čimer skuša omiliti svoje težave. Oškodovanka v tem postopku ni uveljavljala premoženjskopravnega zahtevka, temveč je vložila tožbo, s katero v pravdi zahteva 24.700 evrov odškodnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta