Abramov se boji, da se bo okužil od novinarjev

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.09.2020 16:38

Dokazni postopek v zadevi Odrezana roka se je danes končal, v ponedeljek bodo na vrsti sklepne besede tožilstva, obrambe in obtoženih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov je od 7. marca lani v priporu, njegovo dekle Julija Adlešič pa na sodišče prihaja od doma, kjer je v hišnem priporu.
Robert BALEN

"Ker ni več novih dokazov, o vseh predlaganih pa je sodni senat že odločil, se dokazni postopek zaključuje. V ponedeljek, ko se sojenje nadaljuje, bodo na vrsti sklepne besede tožilstva, obrambe in obtoženih," je na današnjem nadaljevanju sojenja v tako imenovani zadevi Odrezana roka povedala predsednica senata okrožna sodnica Marjeta Dvornik.
Sojenje obtoženim Juliji Adlešič, njenemu partnerju Sebastienu Abramovu ter mami in očetu slednjega Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču se je začelo aprila letos, predobravnavni naroki so bili opravljeni oktobra lani, ko obtoženi niso priznali krivde po obtožnici, da so torej vpleteni v zavarovalniške goljufije na škodo petih zavarovalnic.

Vztraja pri zgodbi s psom

Tožilec Sedin Kičin v Juliji Adlešič očita, da si je 4. januarja lani, ko je imela komaj 20 let, z žago za žaganje lesa na domu Gorazda Colariča nad Velikimi Laščami namerno odrezala levo roko nad zapestjem, da bi prejela nekaj več kot 1,2 milijona evrov odškodnine. K temu naj bi jo bil nagovoril Abramov, ki je skupaj z Adlešičevo in svojo mamo novembra in decembra 2018 hodil po zavarovalnicah, kjer so za Adlešičevo sklenili visoka zavarovanja, ki bi ji bila izplačana v primeru hude nesreče in oškodovanega zdravja. Tožilstvo trojici očita pet goljufij. Colariču, ki je bil tudi navzoč, ko si je Adlešičeva odrezala roko, pa eno goljufijo. Abramov in Huskić Colaričeva zanikata vse obtožbe tožilstva. Adlešičeva, ki je ta teden dopolnila svoj zagovor, pa še vedno vztraja, da si je roko odrezala po nesreči. Na sojenju pripoveduje zgodbo, da je med žaganjem drv nanjo od zadaj skočil nemški ovčar, zato je po nesreči porinila roko pod rezilo žage. Colarič je policistom in v sodni preiskavi sprva natančno opisal, kako sta se Julija in Sebastien dogovorila, da si bo Julija odrezala roko, da bo dobila odškodnino. Povedal je tudi, da sta Julija in Sebastien nekaj dni pred dogodkom njemu in njegovi partnerki Silvi Hafner na listkih natančno napisala, kako morata policiji povedati, da si je Julija roko odrezala po nesreči, dobil pa je tudi natančna navodila, kako naj Juliji po nesreči poveže roko. Takšno izpoved je policistom in v sodni preiskavi podala tudi Hafnerjeva. Vendar sta oba na sojenju zanikala svoje izjave, češ da sta tako povedala, kar so nanju pritiskali kriminalisti in ju izsiljevali. Zato sta zatrdila, da si je Julija roko odrezala po nesreči.

Sodišče zavrnilo predloge obrambe

Danes je sodnica Dvornikova povedala, da je sodišče kot nepotrebne zavrnilo dokazne predloge odvetnika Adlešičeve Borisa Grobelnika, ki je predlagal, da sodišče zasliši izvedence biomehanične stroke, finančno-bančne stroke ter psihološko-psihiatrične stroke. Zavrnjeni so bili tudi dokazni predlogi Colaričevega odvetnika Petra Prusa Pipuša, ki je predlagal, da se opravi rekonstrukcija dogodka, ko si je Adlešičeva odrezala roko, in sicer s kadavrom oziroma delom človeške roke, in da se zasliši izvedenec internistične stroke, ki bi ugotovil, ali je Colarič zaradi slabega zdravja sploh sposoben sodelovati na sojenju.
Obtoženi Abramov pa je prosil sodnico, da na prihodnjih obravnavah zagotovi večjo sodno dvorano, saj v tej, kjer je do zdaj potekalo sojenje, niso dovolj spoštovani predpisi zaradi nevarnosti okužbe s covidom-19. "Gospa sodnica, tukaj je veliko novinarjev, ni pa dovolj upoštevana predpisana varnostna razdalja, zato se bojim, da se bom okužil s covidom-19, nato pa bom okužil še pripornike v ljubljanskem zaporu, kjer jih je 250. Če se bo to zgodilo, naj sodišče prevzame odgovornost," je dejal Abramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta