Abramov zanika umor nekdanjega dekleta, tožilec pa je razkril, da je obtoženi po strelu najprej puško spravil v kovček

Gordana Possnig Gordana Possnig
01.09.2021 09:23
Na celjskem sodišču se je s predobravnavnim narokom le pričel proces zoper razvpitega Sebastiena Abramova zaradi umora Sare Veber. Obtoženi vztraja, da ni kriv. Kdaj se bo pričelo sojenje, pa še ni jasno, saj se je zapletlo, ker se je sodnica seznanila z nedovoljenimi dokazi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gordana Possnig

Pred celjsko sodnico Majo Manček Šporin je stopil razvpiti Sebastien Abramov, tokrat zaradi umora Sare Veber, ki je pod streli njegove puške umrla 15. marca 2015. Celjski kriminalisti so sprva primer vodili kot nesrečen slučaj, saj je Abramov trdil, da je bila nesreča. Kasneje, ko je bilo zbranih več dokazov, pa so celjski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zaradi umora, konec lanskega leta je tožilstvo zoper njega vložilo tudi obtožnico. Tožilstvo Abramovu očita, da je svoje tedanje dekle Saro Veber, ki je bila edinka, ustrelil v desni del prsnega koša, zaradi česar je izkrvavela. To je po njihovem storil na zahrbten način, ker naj bi ga bila nameravala zapustiti. Na dejanje se je dobro pripravil, zatrjuje državni tožilec Gorazd Kacijančič, ki je obdolžencu v sodni dvorani tudi prebral obtožnico. Polavtomatsko puško, ki naj bi jo bil popravljal, čeprav se je kasneje izkazalo, da je delovala brezhibno, je namreč po dejanju, preden je poklical pomoč za Saro, zložil v kovček za orožje. Sara je umrla na kavču v dnevni sobi, v hiši njenih staršev v Pernovem pri Žalcu, Abramov pa je domnevni zločin prikazal kot nesrečo, ki se je bila posledica nenamerne sprožitve orožja.

Obdolženi Abramov, ki je od 31. julija letos v priporu prav zaradi primera umora Vebrove, je v sodnici dvorani pred množico zbranih novinarjev dejal, da krivde za očitke iz obtožnice ne priznava. "Jaz nisem umoril Sare Veber," se je glasil njegov odgovor na vprašanje, ali očitano priznava. Njegov odvetnik Mitja Pavčič je sodišču predlagal, naj na sojenju neposredno zasliši vse priče, čeprav so te že pričale v preiskavi. Predlagal je tudi angažiranje nevrološkega in balističnega izvedenca ter izvedenca s področja biomehanskih znanj. Angažiranje nevrološkega izvedenca predlaga zato, ker je obdolženec vseskozi v svojih izjavah trdil, da je ob poku puške usodnega dne slišal le tih zvok. Odvetnik je še povedal, da naj bi imel Abramov že pred dogodkom nevrološke težave, zaradi katerih je moral večkrat poiskati tudi zdravniško pomoč. To je v svojih izjavah, tako odvetnik Pavčič, potrdil tudi Sarin oče Rudolf Veber. Zato odvetnik meni, da bi lahko imel obdolženi v kritičnih trenutkih tudi motnjo zavesti. Ob tem predlaga obramba tudi neposredno zaslišanje Julije Adlešič, Gorazda Colariča in Tinke Huskič, ki jim skupaj z Abramovo ponovno sodijo zaradi goljufije v tako imenovani aferi Odrezana roka. Odvetnik predlaga tudi rekonstrukcijo tragedije, ki se je zgodila pred šestimi leti in pol in bila usodna za mlado žensko. Okrožni državni tožilec Gorazd Kacijančič vztraja pri predlogih iz obtožnice, nasprotuje pa predloga anagažiranja nevrološkega izvedenca, ker da o tovrstnih zdravstvenih težavah ni dokazov v spisu. Glede angažiranj drugih dveh izvedencev se tožilec ni izjasnil in je odločitev prepustil senatu.

Kdaj se bo pričelo sojenje, še ni jasno, saj se zna tudi ta primer zoper Abramova zaplesti. Odvetnik obtoženega je namreč opozoril na dejstvo, da se v spisu na več mestih še vedno nahajajo policijski uradni zaznamek in zapisniki policijskega zaslišanja očeta obdolženca Gorazda Colariča, ki je pričal o dogodku in tudi o odnosu med njegovim sinom in Saro Veber. Kar je povedal policistom, pa Colarič v sodni preiskavi ni ponovil, saj se je skliceval na pravno dobroto in odklonil pričanje zoper lastnega sina. Sodnica je po odvetnikovem opozorilu izjave Colariča, dane policiji, izločila iz spisa, a je nastal problem, saj se je seznanila z vsebino teh dokumentov. Zaradi tega bo predsednici celjskega sodišča Petri Giacomelli predlagala svojo izločitev. Če bo predsednica sodišča sprejela njeno izločitev, se bo pričetek sojenja najbrž zavlekel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta