Afera Emporio Medical: Pred kriminalistom sklepala, da je šlo za podkupnino, na sojenju zoper zdravnika o tem ni vedela ničesar

Damijana Žišt
31.03.2021 19:48
Na nadaljevanju sojenja zaradi korupcije v zdravstvu, na katerem sodijo priznanemu zdravniku, Prekmurcu Zoranu Miloševiću, in njegovemu sinu, so zaslišali nekdanja komercialista in računovodkinjo v Emporiu Medical.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole so avgusta 2018 s specializiranega državnega tožilstva na ljubljansko okrožno sodišče pripeljali skoraj 30 škatel dokazov v aferi Emporio Medical. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Bojan Velikonja/dnevnik

"Zorana Miloševiča že dolgo poznam, še od takrat, ko sem bil zaposlen na rentgenu na onkološkem inštitutu. Je vrhunski zdravnik, eden najboljših na svetu v svoji specialnosti. Z njim sem kasneje sodeloval kot komercialist podjetja Emporio Medical, saj je bil vodja intervencijske skupine za akutne možganske kapi v UKC Ljubljana. Naše podjetje je dobavljalo medicinsko opremo tudi od proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics in oni so si želeli, da bi delali z Miloševićem, saj so ga poznali kot velikega strokovnjaka na svojem področju," je danes na nadaljevanju sojenja na ljubljanskem okrožnem sodišču, v tako imenovani zadevi Korupcija v zdravstvu, v kateri sodijo Prekmurcema, priznanemu zdravniku Zoranu Miloševiću, vodji dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, in njegovemu sinu Mihaelu Šlambergerju Miloševiću, pričal Marin Tadić. Sodišče je poleg njega zaslišalo še nekdanjo knjigovodkinjo v podjetju Emporio Medical Matejo Repar. Tadić, nekdanji komercialist v Emporiu Medical, je bil tudi eden od sprva enajstih obtoženih v tej zadevi. Sodili pa mu ne bodo, ker so kazniva dejanja zoper njega že zastarala.

Denar tudi na švicarski račun

Zoranu Miloševiću tožilec specializiranega državnega tožilstva Iztok Krumpak očita, da je prejemal nedovoljene nagrade oziroma podkupnine od podjetja Emporio Medical, obtožen pa je tudi kaznivega dejanja pranja denarja. Sinu tožilstvo očita "le" pranje denarja. Po prepričanju tožilstva je zdravnik Milošević v zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics prejel nekaj več kot 143 tisoč evrov. Pripomočke je dobavljala firma Emporio Medical. Milošević naj bi bil od Emporia Medical prejel 114.700 evrov, od tega podjetja pa naj bi bil na sinov švicarski bančni račun prejel še 27.168 tisoč evrov. Denar je nato v Švici večkrat dvignil njegov sin Mihael in mu ga izročil. Oba obtožena kazniva dejanja, ki so se po trditvah tožilstva zgodila med letoma 2008 in 2012, zanikata. Danes zaslišani priči nista obremenili Zorana Miloševića ali njegovega sina. Marin Tadić je še povedal, da je Emporio Medical za UKC Ljubljana in druge slovenske bolnišnice dobavljal medicinsko opremo različnih proizvajalcev in organiziral izobraževanja za zdravnike. Na vprašanje tožilca, ali je Milošević kdaj od njega zahteval kakšno nagrado v zameno, da je naročal material prav proizvajalca Boston Scientific/Target Therapeutics, je priča dejala, da nikoli. Prav tako Tadiću ni znano, da bi mu nagrade oziroma podkupnino izplačevali v Emporiu Medical.

Ostre besede zaradi uradnega zaznamka

Priča Mateja Repar je bila nekaj let zaposlena v Emporiu Medical kot knjigovodkinja, njena nadrejena je bila vodja računovodstva Damjana Palčar, včasih pa sta ji naloge dajali tudi Ana Jurkovič in njega hčerka Urška Jurkovič, je povedala na sodišču. Podjetje Emporio Medical je bilo hčerinsko podjetje družbe Newport Medical s sedežem na Dunaju, katerega lastniki so bili prav tako člani družine Jurkovič, poleg Ane in Urške še Urškin brat Gregor. "Podjetje Newport Medical je dobavljalo medicinsko opremo, ki se je skladiščilo pri nas v Ljubljani, račune pa smo knjižili v Ljubljani ali na Dunaju," je povedala priča. Na vprašanje tožilca, ali pozna Zorana Miloševića, je dejala, da o njem ve le iz medijev, "da je odličen strokovnjak in da mu je pred leti umrla žena. Ko pa sem bila zaposlena v Emporiu Medical, nisem vedela zanj."

Nato ji je tožilec želel prebrati njeno izpovedbo, podano kriminalistom leta 2015 in zapisano v uradni zaznamek policije. Zoper takšno predočenje izpovedi priče se je glasno pritožil odvetnik Milan Krstić, ki zastopa Zorana Miloševića, in dejal sodnici Marjeti Dvornik, da to ni dopustno, "saj uradni zaznamek policije ni dokaz v kazenskem postopku in tudi ne vemo, ali je tisto, kar je v uradni zaznamek napisal kriminalist Sandi Kolar, sploh resnično". A sodnica je tožilcu dopustila vprašanje. Reparjeva je takrat na vprašanje kriminalista, ali ji je znano, da je podjetje Emporio Medical dajalo podkupnine zdravnikom, dejala, da bi se morda iz konto kartic, ki so jih vodili v računovodstvu, dalo sklepati o podkupninah. "Če me sprašujete o nekem dokumentu, ki naj bi ga bila jaz izdala, nisem pa ga podpisala, sem že v preiskavi povedala, da ga nisem izdala, lahko ga je napisal tisti, ki je imel dostop do mojega računalnika. Jaz o podkupninah ne vem ničesar," je vztrajala priča. Nakar ji je tožilec pokazal neke knjigovodske dokumente, v katerih je bilo z roko napisano ime Zoran Milošević, na dveh mestih pa je bil naveden tudi znesek, nekaj čez 20 tisoč evrov. Ko je priča pogledala v dokument, je pojasnila, da tega ni napisala ona, da pa po njenem napisano pomeni, da je imelo podjetje Emporio Medical neporavnane obveznosti do Miloševića, ne pa, da mu je bilo karkoli izplačano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta