Afera Teš: Alstomov "poštar" zanikal vse očitke

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.01.2023 17:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik (levo) z odvetnikom Mitjo Jeleničem Novakom
Gordana Possnig

Primer gradnje šoštanjskega bloka 6, ki je stal 1,4 milijona evrov in je glavni razlog, da je država pred kratkim morala dokapitalizirati HSE, se te dni razčiščuje na celjskem sodišču. V torek sodišču ni uspelo do konca zaslišati nekdanjega prvega moža Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika, zato je danes dopoldne sodišče še nadaljevalo zaslišanje Rotnika, nato pa je zaslišalo še nekdanjega predstavnika avstrijskega dela Alstoma Josefa Reisla.

Dva naroka na teden

Rotnik, ki je sicer že na prejšnjem naroku potarnal, da takšnega tempa sojenj (dvakrat tedensko) psihično in fizično ne bo zdržal, je  odgovarjal še na vprašanja sodnice, ki ni želela pustiti odprtega ali nejasnega nobenega vprašanja. Tako je Rotnik med drugim pojasnil, zakaj sta bila pred podpisom glavne pogodbe podpisana že dva aneksa. S prvim so prestavili rok dobave tehničnega dela ponudbe. Pa ne zato, ker bi v TEŠ tako zahtevali, je dodal. "Alstom je očitno za svojo proceduro, za potrjevanje s strani višjih organov, potreboval ta dokument. Za nas bi bilo dovolj že, da so povedali, da bodo s tem kasnili," je opisal Rotnik.

 

Več vprašanj sproža drugi aneks, s katerim so iz zneska izločili ceno montaže opreme, česar nadzorni svet TEŠ niti ni obravnaval. Kot je sodišču pojasnil Rotnik, ni bila takšna praksa, da bi to potrjevali nadzorniki. Razlog, da so ceno montaže umaknili, pa je, ker takrat tudi Alstom ni dobil fiksne cene za montažo; njihova ocenjena cena montaže je bila 172 milijonov evrov. "Tehniki in inženirji so razlagali, da je to sprejemljivo, sploh, ker je lastnik želel, da bo vrednost projekta znašala pod milijardo evrov," je opisal Rotnik. Še več, je nadaljeval: "Naši fantje so se dogovorili, da bo TEŠ sodeloval pri vsakem razpisu za montažo. Celo, če bi TEŠ ocenil, da bi sam lahko dal ponudbo, ki bi bila za Alstom sprejemljiva, bi to lahko sam TEŠ izvedel in plačal. Tako bi se izognil 25-odstotni proviziji." Dodal je, da se to, potem ko sam ni bil več direktor, najbrž ni dogajalo.

Gradnja v napačnem času

Drugi je svoj zagovor podal nekdanji predstavnik avstrijskega dela Alstoma Josef Reisel, ki mu tožilstvo očita, da je bil tisti posrednik, ki je poskrbel za pretok zaupnih informacij iz TEŠ preko Boštjana in Petra Kotarja do Alstom Powersa. Od tega, kakšno ponudbo je oddal Siemens, do zaupnih podatkov, potrebnih za pridobitev kredita evropske investicijske banke. Predvsem pa naj bi sodeloval pri lažnih svetovalnih pogodbah s Kotarjevo družbo CEE, na podlagi katerih so si vpleteni lahko izplačali protipravno premoženjsko korist; skupaj so kot provizijo zadržali 1,1 milijona evrov. Od tega naj bi bil Rotnik prejel najmanj 670 tisoč evrov, preostanek pa predvsem Kotarja in njuna podjetja.

 

Reisel je zanikal vse obtožbe. Kot je opisal, to ni bil njegov projekt, niti ni imel pooblastil, da bi pri njem lahko sodeloval. "Dejanj, ki mi jih očitajo, niti nisem mogel storiti. Odločitve so sprejemali štirje nivoji nad mano. Sam sem bil, če hočete, zgolj poštar, torej koordinator." Je pa pojasnil, zakaj so angažirali Kotarjevo podjetje. Ker Alstom v Sloveniji ni imel podružnice, je opisal, so potrebovali lokalnega svetovalca. Dodal je, da se je blok 6 začel graditi v najbolj neugodnih razmerah, ko je bil trg popolnoma pregret. Stranke so na nove termoelektrarne čakale v vrsti, se je izrazil. Tudi zato so se šele na podlagi rezervacijske pogodbe odločili, da oddajo ponudbo. "Lahko bi rekli, da se je Slovenija v napačnem času odločila za gradnjo," je dodal. Cene so bile namreč visoke, in če jih v TEŠ ne bi sprejeli, z njimi ne bi sklenili pogodbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta