Časarjeva uprava na sodišču v zadevi TTI

STA, A.L.
11.11.2021 15:22

S predobravnavnim narokom se je na koprskem sodišču začela obravnava zoper Roberta Časarja in nekdanje člane uprave Luke Koper zaradi zlorabe položaja pri nakupu deleža v družbi TTI. Časar, nekdanji član uprave Luke Marjan Babič in Milan Pučko krivde niso priznali, glavna obravnava pa se bo predvidoma začela 10. februarja prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tožilstvo nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarja, članoma uprave Marjanu in Aldu Babiču nekdanjemu izvršnemu direktorju v Luki Koper Milanu Pučku ter večinskemu lastniku slovaškega logističnega podjetja TTI Dietru Kaasu očita zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oz. pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Gre za dogodke iz leta 2009, ko je Luka Koper za 25,8 milijona evrov kupila 10-odstotni delež holdinga TTI, pri čemer naj bi Luka delež bistveno preplačala. Utemeljen sum tožilstva temelji na izvedenskih mnenjih in poslovnih poročilih, sicer pa je bila obtožnica v tej zadevi vložena že leta 2016.

V zvezi z nakupom deleža v TTI sta sicer še odprta tožbena zahtevka Luke Koper proti tedanjim članom uprave oz. nadzornega sveta. Luka je škodo in posledično tožbeni zahtevek ocenila na več kot 19 milijonov evrov.

Na današnji predobravnavni narok so pristopili Časar, Marjan Babič in Pučko, nihče pa ni priznal krivde. Aldo Babič, ki je bil odsoten zaradi zdravstvenih težav, je vložil ugovor, zato zanj prisotnost na naroku niti ni bila nujna. Tudi Kaas je vložil ugovor, sicer pa mu je sodišče poslalo vabilo na obravnavo na naslova v Bratislavi in na Dunaju, a zaenkrat ni razvidno, da bi vabilo prejel.

Vsi prisotni so se strinjali, da v zadevi sodi sodnik posameznik. Tožilstvo novih dokazov ni predlagalo, zato pa je obramba obtoženih predlagala zaslišanja več prič. Zagovornik Marjana Babiča Boris Marčič je med drugim predlagal postavitev izvedenca finančne oz. logistične stroke.

Začetek glavne obravnave, na kateri bo tožilstvo podrobneje predstavilo obtožnico, je razpisan za 10. februar 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta