Četverico, ki je kriva za nasilno smrt Knafla, je sodišče obsodilo na skupno kazen 39 let in tri mesece zapora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razlike v kaznih, določenih četverici, so predvsem zaradi razlik v predkaznovanosti.
Tomaž Skale

Ker so 18. marca lani pri njegovem bivalniku v gozdu pri Zgornjih Duplicah pri Grosupljem tako močno pretepli 77-letnega Stanislava Knafla, da je zaradi tega umrl, so bili danes na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojeni Marko Belcl, Marjan Brajdič in brata Mihael ter Marjan Grm. Belcl je zaradi krutega dejanja dobil devet let zapora, Brajdič devet let in deset mesecev, Mihael Grm devet let in dva meseca ter Marjan Grm devet let in devet mesecev. Bodo pa trije od njih za zapahi še nekoliko dalj časa. Brajdič je bil namreč maja letos obsojen tudi na sodišču v Cerknici, dobil je leto in en mesec zapora, tako da mu je sodnica Maja Povhe zdaj izrekla enotno kazen deset let in deset mesecev zapora. Mihaelu Grmu je preklicala pogojno kazen, ki so mu jo lani poleti izrekli na kočevskem sodišču zaradi poškodovanja tuje stvari, enotna kazen zdaj znaša devet let in tri mesece. Marjanu Grmu pa je preklicala pogojno kazen, ki jo je lani, tudi v Kočevju, dobil zaradi odvzema motornega vozila - v zaporu bo ostal deset let in dva meseca.

Za zapahe prave osebe

Knafla je 19. marca lani okoli 12. ure našel prijatelj - oglasil se je, ker se mu ni javljal na telefon. Klical je reševalce in policijo, vendar so bile poškodbe prehude, Knafel je nekaj minut pred 14. uro še na kraju umrl. Izkazalo se je, da je bil pretepen z nekim trdim topim predmetom, usodne pa so bile poškodbe možganov. Čeprav napadu nihče ni bil priča, so storilcem kmalu prišli na sled, prijeli so jih 30. marca. Sodnica Maja Povhe je opozorila na dokaze, zaradi katerih ne dvomi, da so se za zapahi znašle prave osebe. Na kljuki bivalnika, Knaflovi denarnici v bivalniku in na žrtvi so našli Belclove sledi. V potoku Ižica na Igu pa so kriminalisti našli Knaflov telefon in jakno z rokavicami, maskirnimi kapami in nabojem, na katerih so našli sledi obeh Grmov in Belcla. Kraj, kamor so vse to odvrgli, da bi zakrili sledi, jim je pokazal Brajdič. Da je bila četverica tisti dan skupaj, se (najprej eden, kasneje še ostali trije) peljala v Ljubljano, od tam pa (skupaj) na kraj kaznivega dejanja, na Ig in nato domov v Kočevje, potrjuje tudi tako imenovana časovno potna analiza – kombinacija gibanja njihovih mobilnih telefonov in posnetkov nadzornih kamer. Prav tako so tisti dan nekateri vaščani opazili sumljivo alfo romeo, ki je vozila tam okrog – tudi Marjan Brajdič ima takšen avto.

Ni dvoma o sostorilstvu

Ko so Knafla pretepli, so ga zvezali in pustili umirati na tleh pred vrati njegovega skromnega domovanja. Človeka, ki so ga ljudje imeli radi in ni nikomur nič hotel, je dejala sodnica. Kar zadeva motiv, sami najbolje vedo, zakaj so se znašli tam, je dejala: "Mogoče je šlo za zamero, denar, objestnost ... Sami najbolje veste, zakaj ste šli tja in kaj je kdo počel. A prepričana sem, da ste storilci vsi štirje." Obramba je trdila, da ni nobenega dokaza, da so obtoženci sploh bili tam oziroma da so bili vsi štirje. A četudi bi bili, ni jasno, kdo je kaj storil, v primeru, da se ne ve, kakšna je bila vloga vsakega od njih, pa bi morali biti oproščeni, so zatrjevali zagovorniki. Sodnica jim je odgovorila, da so storilci nedvomno vsi štirje, da je Knafel dobil najmanj sedem udarcev in da so ga nato zvezali z vrvjo in kablom, da je moral policist to prerezati s posebnimi kleščami. Kaznivo dejanje je "posledica skupnega naklepnega ravnanja - ne glede na to, kdo je povzročil kak udarec", je poudarila.

Obramba je tudi dokazovala, da je policija v predkazenskem postopku kršila zakon. Da osumljenci niso dobili pravnega poduka, da so bili policisti do njih nasilni in jim grozili, da enemu v določeni fazi postopka niso zagotovili odvetnika, da je bilo na zaslišanjih prisotnih več policistov, kot je "normalno". Vendar sodnica ni ugotovila kršitev oziroma dokazov zanje.

Pri odmeri kazni je upoštevala krutost, predrznost in brezbrižnost obtoženih ter zavržnost njihovega ravnanja. Razlike v kaznih so predvsem zaradi razlik v predkaznovanosti. Belcl, recimo, še ni bil kaznovan, Brajdič pa do 24. leta, ko je zagrešil to krvavo kaznivo dejanje, že štirikrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta