Delničarje naj bi bila dvojica oškodovala za 12 milijonov evrov

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.11.2018 12:27

Celjski kriminalisti zaradi goljufije kazensko ovadili nekdanji vodilni osebi Thermane Laško, ki sta v letih 2014 in 2015 s svojim dejanjem oškodovala tedanje delničarje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thermana Laško
Sherpa

Celjski kriminalisti so končali triletno obsežno preiskavo s področja gospodarske kriminalitete v družbi Thermana Laško. Kazensko so zaradi goljufije ovadili dve nekdanji odgovorni osebi Thermane Laško, po naših podatkih nekdanjega direktorja Andreja Bošnjaka in nekdanjo prokuristko družbe Natašo Tomić, ki naj bi v letih 2014 in 2015 s svojim dejanjem tedanje delničarje oškodovala za 12 milijonov evrov.
Podrobnosti končane preiskave je na novinarski konferenci na celjski policiji predstavil Matjaž Vrabec, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na celjski policijski upravi: "Preiskava, v kateri smo zbirali obvestila in dokaze, ob tem pa so bile opravljene tudi hišne preiskave, je pokazala, da je dvojica zaposlena v podjetju z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi tretji osebi (šlo na bi za Družbo za opravljanje terjatev bank - DUTB) z zlorabo institutov insolvenčnega prava, preslepila in zapeljala pristojno sodnico, da je ta izdala sklepe, s katerimi so obstoječi delničarji v Thermani izgubili pravice iz delnic, s čimer so bili skupno oškodovani za več kot 12 milijonov evrov. Osumljenca sta namreč z računovodsko operacijo, ki ni imela temelja v dejanskem poslovanju družbe, družbo prikazala kot insolventno. Na ta način sta omogočila spremembo lastništva družbe ter s tem oškodovala dotedanje delničarje. Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od ena do osem let."
Matjaž Vrabec je ob tem še povedal, da je bila preiskava zelo obsežna, zajemala je obdobje v letih 2014 in 2015. Junija lani je bilo opravljenih lani 10 hišnih preiskav ter 4 osebne preiskave. Pri tem so odkrili več kot 20 elektronskih naprav, zaseženo je bilo ogromno dokumentacije. Spis je shranjen v 12 fasciklov, 8 večjih škatel, ima več tisoč strani. V zvezi s Thermano Laško kriminalisti še vedno preiskujejo določene sume domnevnih nepravilnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta