Denar za očeta na sinov švicarski račun

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.06.2019 18:19

Osem obtoženih v zadevi korupcija v zdravstvu od enajstih na predobravnavnih narokih krivde ni priznalo, zoper tri naroki še niso bili opravljeni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mihael Štamberger Milošević naj bi se zaradi pranja denarja znašel v kazenskem postopku tudi v Švici.
Robert BALEN

Pred ljubljansko okrožno sodnico Dejano Fekonja so se danes nadaljevali predobravnavni naroki zoper obtožene v tako imenovani zadevi korupcija v zdravstvu. Več zdravnikov naj bi bilo od podjetja Emporio Medical prejemalo podkupnino na roke ali na račune, odprte v tujini, v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih prodaja omenjeno podjetje. Na sodišču so se včeraj znašli travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, sin zdravnika Zorana Miloševića, vodje dejavnosti intervencijske nevrologije UKC Ljubljana, Mihael Štamberger Milošević in zdravnik Rok Vengust, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ortopedski kliniki v Ljubljani.

Podkupnine in pranje denarja

​Obtoženi zdravnik Vlaović, ki mu tožilstvo očita prejemanja podkupnine, in Štamberger Milošević, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje pranja denarja, krivde po obtožnici nista priznala in se jima bo začelo sojenje. Ob priznanju krivde bi tožilec Iztok Krumpak iz specializiranega državnega tožilstva za Vlaovića predlagal kazen leto in dva meseca zapora ter plačilo denarne kazni v višini osem tisoč evrov, za Štamberger Miloševića pa pogojno kazen štiri mesece zapora z letom dni preizkusne dobe in vračilom okoli 1400 evrov protipravne premoženjske koristi. Miodrag Vlaović je, kot trdi tožilstvo, od predstavnikov podjetja Emporio Medical v zameno za dobavo materiala za hrbtenično kirurgijo celjske bolnišnice zahteval denarno nagrado v skupni višini 27.741 evrov. Štamberger Milošević pa je po trditvah tožilstva dovolil, da so iz Emporia Medical za njegovega očeta Zorana Miloševića na njegov švicarski račun nakazali okoli 28.500 evrov podkupnine.
Zoper še enega obtoženega zdravnika, Vaneta Antoliča z ortopedske klinike UKC Ljubljana, se včeraj narok ni opravil, saj je šele pred dnevi zamenjal odvetnika in je Miha Kozinc, ki ga bo po novem zastopal, prosil za rok za pripravo obrambe, kar je sodnica odobrila.
​Tožilec Iztok Krumpak je sprva napisal obtožnico zoper petnajst obtoženih - osem zdravnikov, dva sinova zdravnikov, farmacevtki, tri komercialiste in pravno osebo. Iz 500 strani debele obtožnice izhaja, da so trije zdravniki od podjetja Emporio Medical in njegovih prokuristov prejeli okoli 100 tisoč evrov podkupnine, dva pa še več. Preostali obtoženi naj bi bili vpleteni v dajanje podkupnine. Prvoobtoženi v obtožnici je zdravnik Zoran Milošević, poleg njega pa so obtoženi še predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, zdravnik Rok Vengust, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, zdravnik Miodrag Vlaović, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman, Mihael Štamberger Milošević, Jana Šturm, nekdanja zakonita zastopnica Emporia Medical, danes pa prokuristka, zaposlena v družbi Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov na debelo, nekdanji komercialist v Emporiu Medical Darko Žafran in Nataša Faganelli, vodja lekarne v bolnišnici Valdoltra. Med obtoženimi je tudi gospodarska družba Advanta oziroma njen zakoniti zastopnik. Kazenski postopek se je zaradi zastaranja ustavil zoper mariborskega zdravnika Jožefa Matelo in njegovega sina Primoža Matelo, Moniko Sonc, vodjo lekarne na onkološkem inštitutu v Ljubljani, in Marina Tadiča, nekdanjega prokurista v Emporiu Medical.

​Kazenski postopek še v Švici

​Odvetnik Jože Hribernik, ki zastopa 26-letnega Mihaela Štambergerja Miloševića iz Bodoncev, ki je brez sredstev za preživljanje in ga preživlja teta, je danes povedal, da oče Zoran Milošević do njegovega 17. leta, ko mu je umrla mama, praktično ni imel stikov s sinom, navezal jih je šele po mamini smrti. "Mihael je od svojega dedka po mamini smrti prejel okoli 40 tisoč frankov na švicarski račun, ko je bil še mladoleten." Ko pa mu je mama umrla, ga je oče prosil, ali mu dovoli, da na njegov švicarski račun nakažejo honorar za njegovo delo. Moj klient ni imel pojma, da naj bi šlo za podkupnino. Ves nakazani denar je dvignil in ga izročil očetu, Švicarji pa so mu zamrznili ves denar, ki ga je podedoval od dedka. V Švici naj bi bil zaradi očeta v kazenskem postopku zaradi pranja denarja, vendar nam ni znano, v kateri fazi je omenjeni postopek," je še povedal odvetnik Hribernik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta