Domnevni požigalec se je branil z molkom, ker je v priporu pozabil z roko napisan zagovor

Damijana Žišt
02.04.2021 17:39
Komaj 20-letni Kamničan se na sodišču zagovarja zaradi več kaznivih dejanj. Obtožen je, da je požigal avtomobile, kradel in grozil
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jakob Hercog je po trditvah tožilstva lani v Kamniku z vnetljivo tekočino polil tri avtomobile in jo nato vžgal. Fotografija je simbolična. Foto: Policija
PU Koper

Zaradi požiga avtomobilov v Kamniku lanskega julija se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel komaj 20-letni Jakob Herzog iz Kamnika. Tožilstvo mladeniču, ki je v ljubljanskem priporu, očita dve kaznivi dejanji povzročitev splošne nevarnosti, dve kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari, kaznivo dejanje tatvine in kaznivo dejanje grožnje. Na predobravnavnem naroku krivde po obtožnici ni priznal, zato so mu na ljubljanskem okrožnem sodišču nedavno začeli soditi po običajnem postopku. Obtoženi, ki so ga na sodišče prišli podpret starši in starejša brat in sestra, se ni zagovarjal. Po besedah njegove zagovornice Vlaste Petrucci je namreč v priporu pozabil lastnoročno napisan zagovor. Odvetnica je zato prosila sodišče, ali lahko obtoženi svoj zagovor prebere na naslednji obravnavi, čemur je sodišče ugodilo.

Avtomobile polil z vnetljivo tekočino in zažgal

​Tožilstvo obtoženemu očita, da je 27. in 29. julija lani v Samostanski ulici 5 v Kamniku kar dvakrat zažgal avtomobil. 27. julija okoli pol treh zjutraj je z vnetljivo tekočino polil renault scenic in zanetil ogenj. Drugi požig je 29. julija storil na istem parkirišču kot prvič, z vnetljivo tekočino pa naj bi bil polil citroën C3. Skupna povzročena škoda znaša 15 tisoč evrov, na renaultu je ocenjena na 800 evrov, na citroënu okoli šest tisoč evrov, poškodovana je bila tudi fasada na stavbi, ob kateri sta stala goreča avtomobila. Ker sta bila oba avtomobila parkirana blizu večstanovanjske stavbe, je Hercog po prepričanju tožilstva ogrozil življenja stanovalcev. K sreči so na kraj kmalu prispeli gasilci, tako da so požar hitro pogasili in da nihče ni bil poškodovan. Tožilstvo obtoženemu očita tudi, da je 4. julija lani na Poti na Poljane 1 v Kamniku zanetil zabojnik za smeti in povzročil za 280 evrov škode. V Samostansko ulico, tokrat števila 9, se je po trditvah tožilstva obtoženi vrnil spet 27. avgusta lani, ko je med 23.40 in 23.55 z razkužilom zanetil ogenj na porscheju macanu. Avto je bil uničen v celoti, njegovega lastnika pa je oškodoval za 38.909 evrov. Nekaj minut pred požigom je pri bližnjem lokalu ukradel razkužilo za roke, s katerim naj bi bil polil porscheja. Tožilstvo obtoženega bremeni tudi storitve kaznivega dejanja grožnje, in sicer na škodo Matica T.. 27. avgusta lani mu je v lokalu Toscana zagrozil, da ga bo "razbil in ubil ter mu, tako kot pred tremi leti, držal pištolo na glavi".

Zbudil jih je nenavaden zvok

Sodišče je zaslišalo tudi nekatere priče. Oškodovanka Tatjana P., ki naj bi ji bil obtoženi zažgal citroëna, je na sodišču povedala: "Čeprav sem bila v postelji, nisem mogla spati, saj sta se zunaj mlajša moški in ženska prepirala. Potem sem očitno za kratko zaspala, nato pa me je nekaj zbudilo. Pogledala sem skozi okno in zagledala oranžen plamen. Videla sem, da na parkirišču gori avtomobil. Zbudila sem sosede in poklicala gasilce, nato smo tekli na ulico in počakali gasilce. Soseda mi je rekla, da gori moj avtomobil." Dodala je, da z obtoženim ni bila nikoli v sporu in da še danes ne ve, "komu sem kaj slabega naredila". Oškodovanec Franuša G., ki mu je zgorel renault, je na sodišču povedal, da ga je ponoči zbudil nenavaden zvok, zato je pogledal skozi okno in videl, da gori avtomobil. Stekel je ven, zunaj so bili že drugi sosedje, skušali so gasiti avtomobil, za katerega se je pokazalo, da je njegov, nato pa so prišli gasilci. Na vprašanje tožilstva, ali se mu dozdeva, zakaj naj bi mu bil obtoženi zažgal avtomobil, je priča dejala, da ne ve. "Obtoženega poznam, z njim nisem bil v nobenem sporu. Nisem ga videl, da je požigal, vem pa, da je zažgal pol Kamnika," je dodala priča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta