Dva tisoč evrov drago druženje v uniformah

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
05.10.2020 06:00

Državni zbor je sprejel noveli dveh zakonov. Dr. Miha Šepec: "Zelo žalostno je, da sta taki noveli sploh potrebni."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aktivnosti varde so spodbudile politično razpravo o sankcijah za paravojaške skupine.
Reuters

Državni zbor je kot zakonodajna oblast pred dnevi izglasoval spremembe dveh zakonov, s katerimi naj bi omejili delovanje paravojaških enot. Povod za spremembe je bil pojav vard, ki jih vodi kontroverzni Mariborčan Andrej Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija.

Spremembe sta doživela zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM) ter zakon o nadzoru državne meje (ZNDM). Kdaj bodo začele veljati, za zdaj še ni jasno, saj noveli še nista bili objavljeni v Uradnem listu.

Pretveza za anarhijo

"Ključna novost, ki jo prinaša ZJRM, je vpeljava novega prekrška posameznikovega nošenja ali uporabe predmeta z namenom vzbujanja videza, da opravlja naloge uradnih ali vojaških oseb. Gre za dopolnitev 11. člena zakona. Novela pa vnaša tudi novi 11. a-člen, ki obširno sankcionira uporabo maskirnih oblačil, uniform ali drugih oblačil, podobnih uniformi. Sankcije za oba prekrška znašajo od 500 do 1000 evrov, če je dejanje storjeno v skupini, pa od 1000 do 2000 evrov," novosti niza dr. Miha Šepec, predstojnik inštituta za kazensko in prekrškovno pravo na mariborski pravni fakulteti. S strokovnega stališča pa o spremembah pravi: "Pravni red in nacionalno suverenost primarno ščiti država sama s svojimi represivnimi organi (policija, vojska …). Prepuščanje zaščite pravnega reda posameznikom mora biti rezervirano le za najbolj izredne primere, ko državni zaščitni mehanizem popusti. Kot primer si lahko predstavljamo vohuna, ki želi zbežati iz države z državnimi skrivnostmi preko nenadzorovane gorske poti, pri čemer mu posameznik vzame prostost, da bi to preprečil. To stališče izhaja iz argumenta vladavine prava. Pravni sistem namreč ne bo deloval, če je njegova avtoriteta opcijska in podvržena posameznikovi subjektivni odločitvi, ko slednji oceni, da je njegovo ravnanje državi v korist. Če bi državno represijo arbitrarno prepuščali v roke posameznikom, bi to kaj hitro lahko postala pretveza za anarhijo," pravi Šepec. In dodaja, da je s tega vidika povsem nesporno, da kakršnokoli izdajanje posameznika za uradno osebo, policista, vojaško osebo, ali kakršnokoli vzbujanje takega vtisa - na primer z uniformiranjem, uporabo grbov ali vtisov hierarhične organiziranosti) - lahko predstavlja dovolj resno nevarnost pravnemu redu, da si zasluži prekrškovno sankcioniranje. "Interes države je namreč, da uporaba državne prisile ostane izključno v njenih rokah in v rokah za to usposobljenih služb, pri čemer pa država jamči, da so slednje strokovno usposobljene in pravno izobražene, da svojih pooblastil ne bodo zlorabljale. S tega vidika ocenjujem spremembo zakonodaje kot smiselno in primerno." Šepec k temu dodaja, da je kot izjema v zakonu navedeno, da se ne kaznujejo tisti, ki take predmete nosijo, razkazujejo, uporabljajo kot rekvizit za film, televizijo, predstave, javne nastope, reklame ali na prireditvah, kjer je nošenje takih predmetov del programa (na primer prireditvah vojnih veteranov). S tem se, tako pravnik, še vedno omogočajo mirna javna zbiranja, posvečena vojaškim, policijskim ali podobnim slovesnostim.

Vmešavanje v nadzor državne meje resno dejanje

V novelo zakona o nadzoru državne meje je dodana nova prekrškovna določba s 46. a-členom, ki sankcionira s kaznijo najmanj 1000 evrov (in največ 5000) tistega, ki ovira policijo pri nadzoru državne meje ali sam opravlja nadzor meje, kot to počne policija. Če je dejanje storjeno v skupini, pa je globa najmanj 1500 evrov. "Nadzor državne meje je odraz suverene oblasti države, s katerim ta ščiti svojo ozemeljsko celovitost. Ta nadzor torej država izvaja sama preko pristojnih uradnih služb. Kakršnokoli vmešavanje v nadzor državne meje lahko predstavlja na eni strani nespoštovanje državne suverenosti s strani njenih lastnih državljanov ali po drugi napad na ozemeljsko integriteto države s strani tujcev," pravi Šepec. "Ker je nadzor državne meje eden najbolj očitnih odrazov državne suverenosti, ocenjujem, da je kakršnokoli vmešavanje v to dejavnost s strani civilistov zagotovo dovolj resno dejanje, da si zasluži prekrškovnopravno sankcioniranje," pravi Šepec.

Sta - glede na prepire politikov o tem, ali sta sploh potrebni - zakonski noveli torej sprejemljivi in ali bosta učinkoviti? Miha Šepec obe zakonski noveli ocenjuje kot pravno ustrezni in ustavno sorazmerni glede na zastavljeni cilj, ki ga zasledujeta. "Zelo žalostno pa je, da sta taki noveli, očitno zaradi aktualnih družbenih razmer in preteklih dogodkov, sploh potrebni," zaključi pravnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta