Epilog smrtonosne vožnje: Vozila ju je na "havbi", dobila tri leta in pet mesecev zapora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
30.12.2021 06:00

Mariborčanka, ki je lani pijana z avtom divjala po mestni četrti Studenci in na pokrovu motorja honde vozila dva prijatelja, od katerih je eden umrl, se je za storjeno pokesala in bila obosojena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Obuvalo ponesrečenca je obležalo med razbitinami ograje, v katero je v Adamičevi ulici v Mariboru trčila 25-letna voznica. Foto: Tomaž KLIPŠTETER/DNEVNIK

Tomaž Klipšteter, Dnevnik

Prizora, ki so mu bili lanskega aprila priča v mariborski Adamičevi ulici v predelu mestne četrti Studenci, krajani in krajanke najbrž ne bodo pozabili nikoli. Na običajen vsakdan je ta predel izjemno miren, v dobi lanske karantene pa je postal nočno zbirališče mladine. Zaradi preglasnega predvajanja glasbe in prepevanja ob desnem nabrežju Drave so domačini vsake toliko pomislili, da bi zbiranje prijavili policiji, a ga niso. Trinajstega aprila, bilo je pol ure čez polnoč, pa je bila prijava policiji in reševalcem nujna. Popivanje mladih je eskaliralo v divjanje z avtomobilom in zgodila se je strašanska nesreča z neizbrisnim posledicami.

Povzročiteljica si ni skrivila niti lasu

Za volan honde civic je sedla 25-letna Mariborčanka, na pokrov avtomobila pa sta legla 24-letnik in 22-letnica iz njene družbe. Med vožnjo po Adamičevi ulici proti Obrežni sta bila obrnjena k voznici in se držala za streho vozila. Mariborčanka ni ustavila avtomobila, s sopotnikoma na pokrovu je divjala naprej, vse do izteka blagega ovinka, kjer jo je zaneslo v levo in je z avtom silovito treščila v dvoriščno ograjo. Medtem ko si voznica v trčenju ni skrivila niti lasu, je sopotnika vrglo z avtomobilskega pokrova in obležala sta na cesti. Hudo poškodovana so odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je 24-letnik kmalu zatem umrl. "Povzročiteljica prometne nesreče je voznica začetnica. Kljub temu da med vožnjo v organizmu ne bi smela imeti alkohola, je elektronski indikator pokazal, da je imela v organizmu 0,51 mg/l alkohola. Policisti so ji odredili strokovni pregled," je po nesreči sporočil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl in napovedal, da bodo policisti 25-letnico kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu, kar se je tudi zgodilo.

Komaj ušla še hujšemu očitku

Stekla je sodna preiskava, 23. decembra lani pa je mariborsko tožilstvo zoper 25-letnico vložilo obtožnico. Očitek v obtožnici je bil povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt 24-letnega Mariborčana. Za takšno kaznivo dejanje je najvišja predvidena kazen osem let zapora, se je pa obdolžena za las izognila očitku, po katerem bi ji grozila še strožja kazen. Napihala je 0,51mg/l alkohola, če bi napihala za 0,01 mg/l alkohola več, bi jo tožilstvo obtožilo kaznivega dejanja nevarne vožnje, za kar zakon predpisuje do 12 let zapora.

Ob našem preverjanju, kako daleč je postopek zoper obdolženo, se je izkazalo, da je sodni proces zoper njo stekel ekspresno hitro in mimo javnosti. Javni predobravnavni narok, ki smo ga spregledali prav vsi mediji, je Okrožno sodišče v Mariboru razpisalo že spomladi in Mariborčanko na zatožno klop poklicalo 10. maja. Iz odgovora urada predsednice sodišča Alenke Zadravec izhaja, da se obdolžena o svoji krivdi ni sprenevedala. "Na naroku je priznala krivdo. Izrečena ji je bila kazen zapora v višini treh let in petih mesecev ter stranska kazen prepoved vožnje motornega vozila B-kategorije za čas enega leta," je razložila Zadravčeva. Sodba je takoj postala pravnomočna, sodišče pa je Mariborčanko že pozvalo na prestajanje kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta