(FOTO) 4-letnik v muzeju razbil 3500 let staro posodo, ki izvira iz časa kralja Salomona, odziv osebja pa presenetljiv

A.L.
28.08.2024 16:35

Posoda je bila razstavljena tik ob vhodu v muzej in ni bila zaščitena s steklom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Štiriletni deček je med potovanjem z družino po nesreči razbil 3500 let staro posodo v izraelskem muzeju. Iz muzeja Hecht v Haifi so za BBC sporočili, da posoda izvira iz bronaste dobe, uvrščajo jo v obdobje med 2200 in 1500 pred našim štetjem. Dodajajo, da gre za redek artefakt, saj je dobro ohranjen.

Posoda je bila razstavljena tik ob vhodu v muzej in ni bila zaščitena s steklom, saj so v muzeju menili, da je to dalo razstavi poseben čar. Dečkov oče Alex je po dogodku povedal, da je njegov sin potegnil posodo, ker ga je zanimalo, kaj je notri. "Bil sem šokiran, ko sem ga videl stati poleg razbitega lonca," je dejal.

Iz muzeja Hecht so sporočili, da so družino povabili, naj znova obišče razstavo. "Ko nekdo namerno poškoduje razstavljene predmete, primer vzamemo resno, včasih se vključi tudi policija," so sporočili iz muzeja. "A to ni bila takšna situacija. Posodo je med obiskom muzeja po nesreči poškodoval majhen otrok," so dodali in sporočili, da bodo starodavni predmet restavrirali in bo kmalu spet na svojem mestu.

Dečkov oče je dejal, da mu bo odleglo, ko bo videl obnovljeno posodo, ob tem pa poudaril, da mu je žal, ker "to ne bo več isti predmet". V muzeju so za BBC povedali, da so, kadar je le mogoče, predmeti razstavljeni brez zaščite ali steklenih sten in da bodo kljub temu incidentu nadaljevali s to tradicijo.

Posoda oziroma vrč izvira iz časa svetopisemskih kraljev Davida in Salomona, v njem pa je bilo verjetno vino ali oljčno olje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta