(FOTO in VIDEO) V Surovini požar. "Ko stroj dvigne odpadke, spodaj znova gori, mi spet gasimo, da bi prišli do žarišča," pravijo gasilci

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.03.2020 13:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po požaru 2. marca so gasilci požarno stražo v Surovini izvajali še en mesec in v tem času pogasili več novih žarišč.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Maribor so danes gasilske sirene znova preplavile zaradi požara v Surovini, a tokrat je bil veliko večji kot tisti pred dobrim tednom. "Prišlo je do samovžiga v večjem obsegu in hipnega požara v hali, kjer skladiščimo frakcije za alternativno gorivo iz odpadkov. Pri svojem delovanju imamo sprejete vse preventivne ukrepe in kljub 24 urni požarni straži, ki jo imamo, tega nismo mogli preprečiti, ker je, kot rečeno, požar nastal hipoma velikih obsežnostih. Običajno se namreč prične kaj smodit, kar se hitro sanira, zdaj pa je naenkrat prišlo do takšne reakcije," je razložil direktor Surovine Jure Fišer.
Gost dim in zadušljiv smrad sta se vila daleč naokrog še dolgo dolgo potem ko je bilo najhuje že mimo. "Požar nam je uspelo zajeziti, dobro je, da se ni se razširil na zunanjo deponijo, ki je še večja. Prišlo je do porušitve na objektu, zrušila se je streha v izmeri tisoč kvadratnih metrov, zaradi česar težko pridemo zraven. Gašenje je težavno tudi zaradi vremena, ki je precej vetrovno," je na požarišču intervencijo opisoval direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer. "Gasilci gasijo, delavci Surovine s strojem razkopavajo odpadke. Ko jih stroj dvigne, spodaj znova gori, mi spet gasimo, da bi prišli do žarišča." Več kot 230 gasilcev je danes na terenu, poleg poklicnih še prostovoljni iz vseh društev Gasilske zveze Maribor, pomoč je prišla tudi iz Gasilskih zvez Starše in Ruše. Vnelo se je v novi hali oziroma v tisti, ki so jo na novo postavili po požaru leta 2013. Takrat je požar v Surovini gasilce zaposloval več dni, kako bo zdaj, je težko napovedati. Tokratni požar sicer ni primerljiv s tistim pred sedmimi leti, bo pa intervencija najbrž tudi jutri potekala ves dan, glede na to, da so uspeli prekopati okrog dva tisoč kubikov v četrtini hale, veliki 3500 kvadratnih metrov.
{embed_youtube}https://youtu.be/p2E1UtAf4Zs{/embed_youtube}

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Andrej Petelinsek
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Andrej Petelinsek
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta