(FOTO) Streljanje pri Ptuju: Deset ur drame končali specialci

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.09.2023 21:48

Današnja policijska akcija, ki je v Turnišču pri Ptuju potekala zaradi streljanja 56-letnega domačina, se je končala srečno. Razen lažjih poškodb osumljenega se nikomur ni zgodilo nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po areteciji je na kraj prispelo tudi reševalno vozilo, saj so policisti osumljenega, ki se je močno upiral, lažje poškodovali.
Andrej Petelinšek

V naselju Turnišče v občini Ptuj se je okoli 8.40 pričela odvijati strelska drama. Šestinpetdesetletni krajan je poklical na 113 in prijavil, da bo uporabil strelno orožje. Sledila je bliskovita intervencija. Prve so bile na kraju patrulje Policijske postaje Ptuj. Na balkonu stanovanjske hiše so policisti opazili oboroženega moškega in ga pozvali, naj orožje odloži in zapusti hišo, a jih ni poslušal. Z dolgocevnim orožjem je hodil po balkonu gor in dol in okoli 9.48 sprožil več strelov. "Prav tako je z orožjem meril proti policistom. Na kraj so bili napoteni pripadniki specialne enote in policijski pogajalec," se je ob 13. uri za medije oglasila tiskovna predstavnica Anita Kovačič Čelofiga in pozvala občane, da naj se ne približujejo kraju in ne ovirajo dela intervencijskih enot.

Streljal je z balkona svoje hiše. 
Andrej Petelinšek

Tiskovna predstavnica policije identitete moškega ni mogla razkriti, ničesar ni mogla reči niti o razlogih za njegove grožnje, na vprašanje novinarjev, ali je poleg moškega v hiši še kdo, ki bi lahko bil v nevarnosti, pa je odgovorila, da so policisti stik vzpostavili le z eno osebo. "Poškodovan ni nihče," je poudarila.

Že zgodaj so se vključili tudi specialci.
Andrej Petelinšek

Po naših podatkih je osumljeni Branko J. Kaj se je dogajalo v njegovi glavi, da je prijel orožje in grozil z njim, ni bilo jasno nikomur. "Jezna sem nanj. Tega mu res ni bilo treba. Menda je ponorel zaradi spora z bivšo, že drugo ženo ob delitvi premoženja in nove hiše, ki jo je postavil pred tremi, štirimi leti," je domačinka v pogovoru z nami povzela govorice, ki so  krožile po naselju. Tudi drugi prebivalci so bili jezni na sokrajana, saj je policija zaradi njegovih groženj zavarovala širše območje in s policijskimi trakovi ljudem onemogočila, da bi lahko zapustili kraj ali se vrnili domov.

Napeto je bilo ves dan

Napetost v naselju se je stopnjevala ves dan. Oblegale so ga policijske patrulje, nad hišo osumljenega je preletaval dron, poročevalske ekipe smo iz daljave opazovale uniformirance, kako pozorno čakajo na ukaze operativnega štaba. Vsakič, ko so si na glave poveznili čelade, se je zdelo, da je končno napočil pravi trenutek za vdor v stanovanjski objekt, a se dolgo ni zgodilo nič, ob 18.47 pa je tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave sporočila, da je akcija stekla in se ob 18.30 končala s prijetjem osumljenega.

Šef mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič je v večerni izjavi razkril, da je moški med streljanjem zadel mimovozeče vozilo, v katerem sta se peljali dve osebi. Sreča v nesreči je bila, da ju ni poškodoval. Osumljenega so prijeli pripadniki specialne enote. "Prijeli so ga na balkonu stanovanjske hiše, moški se je prijetju močno upiral, zato so morali uporabiti prisilna sredstva," je razložil Vidovič in potrdil, da so na kraju posredovali tudi reševalci zaradi nastalih poškodb ob aretaciji. Po besedah vodje mariborskih kriminalistov so reševalci 56-letnika oskrbeli na kraju, saj se mu ni zgodilo hujšega od lažjih poškodb, zato ni bilo zvečer nikakršnih ovir, da policisti ne bi zoper njega odredili pridržanja. Ponoči so nadaljevali ogled kraja kaznivega dejanja in pri osumljenem opravili tudi hišno preiskavo. Ali so pri njem našli kaj sumljivega, bo znano v prihodnjih dneh, ko bodo policisti lahko več povedali tudi o motivu. Danes bi bila vsakršna uradna izjava o tem preuranjena, ker ga policisti še niso zaslišali.

Andrej Petelinšek

"Želeli smo mirno rešiti situacijo"

Ker je sprožil puško in pri tem zadel mimoidoče vozilo, bodo kriminalisti Branka J. kazensko ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti, zaradi upiranja aretaciji pa ga bodo v ovadbi obremenili še za kaznivo dejanje preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Po besedah Vidoviča 56-letnik za policijo ni povsem nepopisan list. "Lani smo ga obravnavali zaradi kaznivega dejanja grožnje," je povedal o osumljenem, v zvezi z današnjim dogajanjem pa še poudaril, da je osumljeni za dolgocevno orožje, ki ga je uporabil na balkonu in so mu ga policisti zasegli, posedoval ustrezno orožno listino.

Novopečeni vodja mariborskih kriminalistov je bil soočen tudi z vprašanjem, zakaj so pogajanja o predaji potekala tako dolgo, skoraj ves dan, in zakaj pripadniki specialne enote niso v hišo vdrli že prej. "Želeli smo mirno rešiti situacijo, s čim manj posledicami za vse udeležene, osumljenega, okoliške prebivalce in policiste. Poskušali smo se pogajati, v hiši namreč ni bilo drugih ljudi, ki bi bili ogroženi. Ker s pogajanji nismo uspeli zadeve rešiti, pa smo osumljenega prijeli s pomočjo specialne enote," je odgovoril Stanko Vidovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta