(FOTO) Zakonca iskala gobe, našla pa 292 bomb

Danijel Cek
20.10.2024 10:59

Takoj sta poklicala na številko 112, od tam pa so v gozd poslali pirotehnike državne enote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državna Enota Nus

Namesto polnih košar gob sta starejša zakonca v četrtek zjutraj ob vinogradu nad Prvačino našla polno prikolico nevarnih ostankov prve svetovne vojne. 292 večinoma bomb, tromblonskih min in nekaj granat so pirotehniki državne enote odkrili, izkopali in odpeljali na varno. Poveljnik državne enote predvideva, da so bombe in granate domačini že med obema vojnama pobrali z bližnjih polj in jih znosili na kup.

“Po navadi so jih zmetali v Vipavo, ampak Vipava je na tem koncu malo bolj oddaljena. Zato so jih znosili na kup, prekrili z zemljo ali listjem in pustili. To je moralo biti že med obema vojnama, ker smo vse našli že globoko pod koreninami dreves,” nam je o največji najdbi nevarnih ostankov vojne v zadnjih desetletjih povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

V četrtek zjutraj sta se namreč starejša zakonca odpravila iskat gobe v okolici Prvačine in naletela na nenavadno odkritje. V manjšem gozdičku ob vinogradu v smeri proti Volčji Dragi sta namreč videla tri ročne bombe, ki so štrlele iz zemlje. Takoj sta poklicala na številko 112, od tam pa so v gozd poslali pirotehnike državne enote.

Pol tone bomb in granat

Pripadnika državne enote Martin Abramič in Martin Kenda sta najprej pobrala tri bombe, nato pa teren pregledala z detektorji kovin. Zaznala sta močan signal, kar je dalo slutiti, da je tik pod površjem zemlje še veliko nevarnih ostankov vojne, zato sta poklicala še druge pirotehnike državne enote, s katerimi so se lotili dela.

Državna Enota Nus

Po previdnem nekajurnem kopanju so na dnevno svetlobo potegnili kar 292 nevarnih ostankov vojne, skupaj težkih 466 kilogramov. “Največ je bilo raznih ročnih bomb, tam je bilo nekaj tromblonskih min ter štiri topovske granate. Tri italijanske kalibra 149 milimetrov so na ta položaj morale prileteti in zatajiti, eno avstrijsko 100-milimetrsko pa so morali pripeljati ali prinesti na kraj in je niso utegnili izstreliti,” domneva vodja državne enote Darko Zonjič. Po natančnem pregledu in meritvah vsake posebej so se odločili, da vse skupaj odpeljejo v skladišče, kjer bodo počakale na uničenje.

Baker so pobrali

Zonjič pravi, da so verjetno vse te bombe, mine in granate nekoč domačini že držali v rokah. “To se na topovskih granatah jasno vidi po tem, ker na zadnjem koncu nimajo več bakrenih obročev oziroma vodečih prstanov, s katerimi je granata pred izstrelitvijo lažje zdrsnila v cev in zatesnila samo cev, da so jo smodniški plini pravilno potisnili iz cevi,” je pojasnil Zonjič. Iz 75 milimetrskih so domačini pogosto pobrali tudi vžigalnike, ker so bili enostavno pritrjeni vanje.

Glede na kraj, kjer so jih našli, domneva tudi, da so domačini med prvo in drugo vojno čistili polja in vinograde ter vse skupaj prinesli na ta kraj in plitko zakopali. Dodatno so jih zakrila še drevesa oziroma korenine, erozija pa je zdaj povzročila, da so tri najvišje ležeče bombe prikukale na plan. “Takega odkritja nismo imeli že vrsto let, nazadnje smo pred približno šestimi leti nad Kanalom našli približno 50 kosov, da bi pa našli skoraj 300 kosov, pa je res redkost. Ampak dobro, da sta jih domačina odkrila in da smo vse skupaj odstranili,” je sklenil Zonjič.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta