(GRAFIKA): Bomba bo v nedeljo z domov "pregnala" tisoč ljudi, v četrtek bo nujna tudi evakuacija v bolnišnici

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
28.10.2019 20:36

V četrtek in nedeljo bodo strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva onesposobili letalski bombi, ki so ju gradbeni delavci odkrili minuli konec tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Podrobni načrti in elaborat za onesposobitev najdenih bomb v Mariboru še nastajajo, so pa strokovnjaki danes že dorekli, da je evakuacija neizogibna, saj vse kaže na to, da bo treba letalski bombi iz druge svetovne vojne uničiti na mestih najdb.

Začasno bodo preselili bolnike

Evakuaciji logistično ne bosta enostavni. Za četrtek se predvideva izpraznitev območja najmanj 300 metrov okoli gradbišča za Europarkom, kar vključuje okoli 100 prebivalcev v soseski pa tudi objekte Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Kam in na kak način bodo premeščeni bolniki, se danes še ni natančno vedelo. "Sprejeti bodo ukrepi, ki bodo izvedljivi. Vsi pacienti bodo premeščeni na varno, tisti, ki jim zdravstveno stanje ne dopušča večjih premikov, bodo odmaknjeni od čelne ploskve bolnišnice," je razložil Ciringer.

Zemljevid evakuacije v četrtek, v radiju 300 metrov od bombe na gradbišču za Europarkom. 
Uroš Šoštarič
Zemljevid evakuacije v nedeljo. Rdeče območje se se bo izpraznilo, prepovedano bo gibanje tudi v rumenem območju. 
Uroš Šoštarič

Računajo na najboljši scenarij

​Obe bombi sta iz druge svetovne vojne, z mehanskima vžigalnikoma, kar pomeni veliko manjšo nevarnost, kot jo je bomba s kemičnim vžigalnikom, ki so jo predlani našli na Vurberku, je spomnil Lotrič. Tudi poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je miril javnost. "99,9 odstotka možnosti je, da se bo vse odvilo, kot se mora," računa na najboljši scenarij, brez zapletov. "Po evakuaciji bomo bombo najprej dvignili in jo položili v osem metrov globoko jamo, ki smo jo izkopali na kraju. Pirotehnik bo odšel v jamo in pripravil vse potrebno za odstranitev vžigalnikov. Če bo vse, kot mora biti, bomo vžigalnika odvili in ju uničili z majhno količino eksploziva. Dva poka in zadeva bo končana," je postopek opisal Zonjič. "Če odstranitev vžigalnikov ne bo izvedljiva, bomo morali uporabiti večjo količino eksploziva, jamo zasuti s peskom in bombo šele takrat aktivirati," pa je drugi scenarij za onesposobitev bombe za Europarkom. Enak postopek bodo ponovili v nedeljo, pri onesposobitvi 500-kilogramske zavezniške bombe, ki čaka na železniškem nasipu. "Ta ima samo sprednji vžigalnik, zadnjega je pri padcu odtrgalo," je razkril Zonjič.
Podroben načrt evakuacije bodo strokovnjaki dorekli v prihodnjih dneh, prebivalcem na območju predvidene evakuacije pa bo MOM vsa potrebna navodila razložila neposredno ali preko upravnikov, je sporočila tiskovna predstavnica MOM Lidija Ferk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta