Italijanski morilec v Kopru pijan padel v morje, aretirali so ga v lokalu

Ko so policisti v Rimu iskali Fabrizia Danteja, da bi ga odpeljali na prestajanje dosmrtnega zapora zaradi umora policista, je imel ta drugačne načrte. Že naslednji večer je popival v Kopru in se okopal v mrzlem morju pred koprskim hotelom. Italijansko sodišče je šele čez nekaj dni izdalo evropski priporni nalog, na podlagi katerega so ga prijeli v Kopru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pobegu v Slovenijo se je iskani Italijan v nočnih urah okopal v koprskem mandraču.
Sijan Pretnar/ Primorske Novice

Policisti in kriminalisti so v sredo v Kopru prijeli italijanskega državljana, ki je bil v domovini zaradi umora policista obsojen na dosmrtno kazen, so sporočili s policije. Pri prijetju so poleg koprskih policistov sodelovali kriminalisti uprave kriminalistične policije. Za 59-letnikom je italijansko sodišče izdalo evropski nalog za prijetje in predajo, zato so ga po aretaciji kriminalisti odpeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor. S policije so sporočili, da so se že začeli postopki za njegovo izročitev italijanskemu pravosodju.

V domovini ga čaka dosmrtni zapor

V koprskem priporu na izročitev čaka Fabrizio Dante. Sodbo zaradi umora policista in poskusa umora drugega policista so po poročanju italijanskih medijev pred dnevi potrdili še vrhovni sodniki, Dante pa bi moral na prestajanje kazni. Ko so pred dnevi policisti potrkali na njegovem domu v Fiumicinu, pa ga ni bilo.

Ob novici, da bo moral do smrti ždeti v zaporu, se je odpravil v Slovenijo. Le dan zatem, minuli petek pozno zvečer, je menda pijan padel v morje pred koprskim hotelom oziroma ob mestni promenadi. Odpeljali naj bi ga v bolnišnico, od koder so ga kmalu odpustili. Italijansko sodišče je šele v torek izdalo evropski priporni nalog, na podlagi katerega so 59-letnega moškega začeli iskati po Kopru. Moški naj bi se prvi dan, ko je prišel v Istro, prijavil v enem izmed hotelov, a naj bi nato prenočišče poiskal drugje.

Sijan Pretnar/Primorske Novice

Policisti in kriminalisti naj bi ga v sredo, približno teden dni po njegovem pobegu, odkrili v enem od gostinskih lokalov v Olmu in ga predali pravosodju.

Teroristični napad na policista se je zgodil pred 37 leti. Prometna policista sta se v noči na 1. maj leta 1985 peljala po avtocesti od Rima proti L'Aquili. Blizu izvoza Castel Madama sta opazila ustavljenega golfa z odprtim pokrovom motorja, ob njem pa sta moška z gestami kazala, da potrebujeta pomoč. Policista sta ustavila avto, takrat pa se je v temi pojavilo še več ljudi, eden je ustrelil proti vodji patrulje, ki je hotel potegniti službeno pištolo, še nekdo pa je streljal proti drugemu policistu.

Ubili so ga na hčerkin drugi rojstni dan

Napadalci so oba policista zvlekli iz avta in ju vklenili z njunimi lisicami, nato pa so ju s ceste porinili v jarek. Vzeli so jima orožje ter se z obema voziloma odpeljali. Policist Pierluigi Turrigiani, ki je bil laže ranjen, se je nato privlekel do ceste in poklical na pomoč.

Oba policista so odpeljali v bolnišnico, kjer je vodja patrulje Giovanni Di Leonardo, ki ga je napadalec ustrelil v prsni koš, nekaj ur kasneje umrl. Tistega dne je imela njegova hčerka drugi rojstni dan, ponoči je hotel delati prav zato, da bi bil na hčerkin rojstni dan lahko prost.

Preiskavo so ponovno odprli po 30 letih

Policijsko vozilo so kmalu po napadu našli v bližini, odgovornost za napad je po poročanju italijanskih časnikov prevzela teroristična organizacija Nar, ki je delovala v tistih letih. Gre za neofašistično skupino. Z napadom so menda hoteli priti do orožja policistov.

Preiskava v letih po napadu ni obrodila sadov, primer so ponovno odprli v letu 2014, ko so nove metode in sodobna tehnologija pripeljale do enega od storilcev. Izdal naj bi ga odtis dlani, ki so ga po napadu zavarovali v policijskem vozilu in ga kasneje primerjali z odtisom, ki so ga dobili štiri leta kasneje ob neki aretaciji.

Italijansko tožilstvo je obtožbo vložilo proti Fabriziu Danteju, na prvi stopnji ga je sodišče v Rimu v letu 2019 zaradi umora in poskusa umora s terorističnim ozadjem obsodilo na dosmrtni zapor. Sodbo je lani potrdilo pritožbeno sodišče, pred dnevi pa še vrhovno sodišče. Dantejevih pajdašev po poročanju italijanskih medijev niso odkrili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta