Kakšno kazen bo zaradi umora v naselju Brezje za Pilingerja in Novaka terjalo tožilstvo, bo znano v petek

STA
14.02.2024 15:22

V sodnem procesu zoper Mirka Pilingerja in Dejana Novaka, ki jima sodijo zaradi umora Sabostjana Kovačiča, je sodišče zaslišalo izvedence, katerih pogledi se razlikujejo v tem, ali je Pilinger lahko streljal na Kovačiča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred zaključnimi besedami bo Mirko Pilinger (levo, ob njem Dejan Novak) podal svoj zagovor.
Dragana Stanković/dnevnik

Mirku Pilingerju in Dejanu Novaku obtožnica očita, da sta 3. septembra 2022 po večerni zabavi v romskem naselju Brezje pri Novem mestu z audijem zapeljala pred seata, v katerem je bil skupaj s še nekaterimi Sebostjan Kovačič, in ga zablokirala. Nato naj bi bil Pilinger stopil iz avta in začel streljati, za 22-letnega Kovačiča, ki je v seatu sedel desno zadaj, pa je bil usoden strel v glavo. 

Po ugotovitvah izvedenca Franca Sabliča je Kovačiča zadel strel iz avtomatske puške kalašnikov, strelec pa je stal na sprednji desni strani seata, gledano v smeri vožnje. Tam so policisti našli tudi tulec, ki je pripadal vojaški puški, a se je na sojenju zapletlo, saj so preiskovalci na tem tulcu poleg drugih delcev streljanja našli tudi živo srebro, ki ga niso našli nikjer drugje, niti v Pilingerjevem porscheju, v katerega se je usedel takoj po dogodku. 

Obramba zaradi tega meni, da Pilinger v rokah ni mogel imeti puške. Slednje je dokazovala z mnenjem hrvaškega sodnega izvedenca Vojina Maštruka, ki ga je sodišče danes tudi zaslišalo. Povedal je, da je imel tulec netilno kapico, ki temelji na živem srebru, in če bi Pilinger streljal z avtomatsko puško, iz katere je bil izstreljen omenjeni naboj, bi se živo srebro posredno pojavilo tudi na volanu njegovega avtomobila. Tega pa tam niso našli. Našli so le delce, ki pripadajo nabojem, katerih netilke temeljijo na sinoksidu in nimajo živega srebra.

Maštruka je nato sodišče soočilo s Sabličem in Ester Ceket iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Oba sta povedala, da živega srebra praktično nikoli ni mogoče najti v sledeh streljanja zunaj naboja, saj ob eksploziji izpari. 

S tem se Maštruko ni strinjal. Po njegovih besedah je mogoče v svetovni literaturi najti tudi primere, ko so živo srebro po streljanju zlahka našli tudi zunaj naboja. Ceket je na to odgovorila, da se je to v njeni dolgoletni praksi zgodilo le enkrat ali dvakrat, Sablič pa je dodal, da se v času, ko je še sam vodil laboratorij, to ni zgodilo nikoli. Sicer pa po Sabličevi oceni najdeni tulec niti ni tako pomemben, saj so bili iz puške izstreljeni še drugi streli, kjer tulcev niso našli.

"Pomembno je le, da so na volanu Pilingerjevega avtomobila našli delca antimon in kositer. Oba omenjena delca so našli tudi na zunanji strani seata na mestu, kjer je stal strelec. Iz tega je mogoče zaključiti, da je strelec vozil Pilingerjev avtomobil," je povedal. Maštruko je temu oporekal z besedami, da imata "kositer in antimon najmanjšo dokazno vrednost".

V petek v zadevi sledijo zaključne besede, še prej pa bo svoj zagovor podal Pilinger, ki se je do zdaj branil z molkom. Nato bo najverjetneje sledila sodba. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta