Kavaški klan: Sodišče imenovalo še izvedenko

Damijana Žišt
11.01.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemena Kadivca je na zahtevo njegovega odvetnika Branka Gvozdiča pregledal sodni izvedenec psihiatrične stroke in ugotovil, da zaradi gladovne stavke, ki je močno načela njegovo zdravje, ni sposoben za sojenje.
Damijana ŽIŠT

Pred sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga vodi sodnik Tomaž Bromše in sodi domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bila povezana z matično celico Kavaškega klana iz Črne gore, je včeraj stopil sodni izvedenec psihiater Peter Pregel. Sodišče ga je na predlog odvetnika Klemna Kadivca, domnevnega vodje te kriminalne združbe, ki naj bi na veliko trgovala z drogo, prejšnji teden imenovalo, da oceni zdravstveno stanje Kadivca, ki v celjskem priporu od 16. decembra gladovno stavka, pije le vodo. Naloga izvedenca je bila, da ugotovi, ali je Kadivec sposoben prihajati na sojenje in se pripraviti na svojo obrambo. Zaslišanje izvedenca je potekalo za zaprtimi vrati, v sodni dvorani so bili navzoči le sodni senat, tožilca Jože Levašič in Marko Godec in Kadivčev odvetnik Branko Gvozdič.

Gladovna stavka zaradi izolacije

Kakšna je vsebina izvedenskega mnenja, javno ni znano, neuradno pa smo izvedeli, da je izvedenec ugotovil, da zaradi slabega zdravstvenega stanja, ki je posledica gladovne stavke, Klemen Kadivec ni sposoben spremljati sojenja. Ker pa je Pregl sodišču predlagal, da Kadivca pregleda še izvedenka diabetologinja, je sodišče takoj izdalo odredbo, da izvedenka pregleda Kadivca, kar je tudi povezano z ugotavljanjem njegove sposobnosti glede spremljanja sojenja in priprave na obrambo. Znano je namreč, da če telo ne dobi dovolj sladkorja oziroma glukoze, lahko nastanejo zdravstvene težave. Glukoza je namreč ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Kavaški klan: Najbolj varovanega pripornika bo pregledal psihiater

Ko bo izvedenka pregledala Kadivca in napisala svoje mnenje, ki ga bo predstavila tudi na sodišču, bo moral sodni senat na podlagi obeh izvedenskih odločiti, kdaj se bo sojenje za Kadivca nadaljevalo. Zaradi zdravstvenih težav je bil postopek zoper njega prejšnji teden začasno izločen iz sojenja ostalim soobtoženim. Klemen Kadivec je od 6. maja lani v zelo strogem priporniškem režimu zaradi varnostnih razlogov, ker naj bi obstajale resne grožnje, da mu iz matične celice Kavaškega klana strežejo po življenju. Strogi režim pomeni tudi to, da nima nobenih stikov z drugimi priporniki, tudi ko gre na sprehod ali fitnes, hrano so mu do gladovne stavke nosili v celico, kjer biva. In prav zaradi teh strogih varnostnih ukrepov oziroma izolacije se je Kadivec odločil gladovno stavkati.

Bali so se zastrupitve

Pripornika Klemna Kadivca smo v celjskem priporu z dovoljenjem sodnika Bromšeta obiskali junija lani. Tedaj nam je povedal: "V sobi sem sam, kar je sicer v redu. Na oknu so nameščene dvojne rešetke, okno se lahko zelo malo odpre, tako da je v sobi vroče in slab zrak. Moj sprehod, ki traja dve uri dnevno, kar je zakonsko določeno, ne poteka na istem dvorišču kot za druge pripornike. Na sprehodu hodim in telovadim, da ostanem v kondiciji. Predvsem v psihični, ker me tale izolacija, za katero ne poznam razloga, počasi ubija. A se ne bom zlomil, kot bi si želeli nekateri v policiji in na tožilstvu. Na sodišču bomo dokazali, so očitki zoper mene povsem neutemeljeni. Obiski staršev, ki me obiščejo enkrat tedensko, potekajo v navzočnosti pravosodnega policista in sodnika ali sodnice celjskega okrožnega sodišča. Pred obiskom in po njem pravosodni policisti pri meni opravijo osebni pregled. Tako me pregledajo tudi, ko me policijski specialci peljejo na sodišče in ko me pripeljejo nazaj v pripor."

V celico mu prinesejo šest istih obrokov, paznik pa izbere, katerega bo Kadivec pojedel

Glede prehranjevanja pa nam je povedal, da mu hrano prinašajo iz kuhinje v sobo, kjer biva. "To je videti tako, da mi na primer iz kuhinje na pladnju prinesejo šest skodelic iste juhe, šest jabolk … Potem pravosodni policist, ki je navzoč, izbere eno juho, jabolko … in mi to izroči. Ne vem, zakaj to počnejo, nihče mi nič ne pove, menda pa zaradi varnosti, da me ne bi kdo zastrupil." Tudi za njegovega brata Blaža Kadivca, ki velja za domnevno visoko pozicioniranega člana slovenske celice Kavaškega klana, veljajo poostreni varnostni ukrepi (oba Kadivca na sodišče in nazaj poleg pravosodnih policistov spremljajo še policijski specialci). Vendar je Blaž Kadivec v ljubljanskem priporu v povsem enakem režimu, kot so ostali priporniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta