Kazen za razvpitega strelca vendarle postala izvršljiva, zato mora za dobrih šest let nazaj za zapahe

Vesna Lovrec
24.05.2021 06:00
Matjaž Ferlič, ki je pred štirimi leti stregel po življenju Dejanu Gjerkešu in s streljanjem od Hoč do Maribora ogrožal tudi druge udeležence v prometu, je v pričakovanju vabila na prestajanje kazni, saj je sodba zanj po tretjem krogu sojenja zdaj vendarle postala pravnomočna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Višji sodniki v Mariboru so prvostopenjsko sodbo za povzročitev splošne nevarnosti zoper Matjaža Ferliča potrdili šele v tretje. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Dobra štiri leta po strelskem incidentu, ki ga je povzročil med divjo zasledovalsko vožnjo od Hoč do Maribora, bodo Matjaža Ferliča končno poklicali za zapahe. Da je kriv poskusa uboja, ker je 13. marca 2017 stregel po življenju Slovenjebistričanu Dejanu Gjerkešu, je bilo odločeno že zdavnaj, rešetk pa ga je rešila nerodnost v odločbi višjih sodnikov, ki so zapisali, da se mu kazen osmih let zapora določi namesto izreče, in sodba zaradi tega ni postala izvršljiva.

Najprej je bil obtožen poskusa umora

Spomnimo, da višji tožilec Darko Simonič ob vložitvi obtožnice v Ferličevem ravnanju ni videl poskusa uboja, pač pa poskus umora in povzročitev splošne nevarnosti, saj je bil strelec izjemno vztrajen in je poleg Gjerkeševega življenja ogrožal tudi druge - svojo partnerico in hčer, ki sta bili s Slovenjebistričanom v avtomobilu, in preostale v prometu. Okrožna sodnica Barbara Nerat je očitkom tožilstva pritrdila in strelca za obe dejanji obsodila na enotno kazen zaradi poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti. Izrekla mu je enotno kazen enajst let zapora. Ferlič se je na sodbo pritožil, višji sodniki pa so se strinjali z njegovima odvetnikoma Tanjo Kompara in Miho Šošičem, da ljubosumje ni nizkoten nagib, kar je imelo za posledico, da so sprva zatrjevani očitek poskusa umora spremenili v poskus uboja in Ferliča za to dejanje obsodili na osem let zapora. Drugi del sodbe, ki se je nanašal povzročitev splošne nevarnosti, pa je senat višjega sodišča razveljavil in zadevo vrnili v ponovno odločanje. Kot rečeno, Ferliču za poskus uboja kazni niso izrekli, ampak so jo določili. To se je dogajalo v začetku leta 2019, ponovljeno sojenje zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa se je pričelo aprila. Primer je prevzela sodnica Mateja Kamenšek Gornik. Ferlič je v ponovljenem sojenju povzročitev splošne nevarnosti priznal in bil obsojen na deset mesecev zapora, nakar mu je sodišče to kazen združilo z obsodbo za poskus uboja in izreklo enotno kazen osem let in osem mesecev zapora. Pričakovanje večine, da bo izrečena kazen obveljala, glede na to, da se je obtoženi za dejanje pokesal, je kmalu padlo v vodo. Ferličeva obramba se je namreč zoper sodbo tudi v drugo pritožila, višji sodniki pa so jo razveljavili, ker je sodišče po tem, ko je obtoženi že priznal povzročitev splošne nevarnosti, spremenilo opis očitanega dejanja.

Ni zdržal več kot pol ure na zatožni klopi

Oktobra 2019 je sledilo novo presenečenje. Ker je Ferlič kljub obsodilni sodbi zaradi poskusa uboja de iure veljal za neobsojenega, od vložitve obtožnice pa je minilo že več kot dve leti, sta ga odvetnika rešila iz pripora. Mesec kasneje, ko se je zanj pričel tretji krog sojenja, je tako na sodišče prišel s prostosti, njegova obramba pa se je pričakovano potrudila, da bi na svobodi ostal čim dlje. Čeprav priznanja glede povzročitve splošne nevarnosti Ferlič ni umaknil, je naenkrat potreboval dva tedna časa za branje obtožnice oziroma je to zahtevala njegova odvetnica Tanja Kompara, ker je tožilec malenkost spremenil obtožbo. Kmalu za tem je obtoženi začutil, da mu je pripor pustil takšne posledice, da ne zdrži več kot pol ure na zatožni klopi, kar je dokazoval s potrdilom nevrologinje in psihiatrinje Vide Drame Orožim. Sodišče je bilo zaradi tega primorano v primer pritegniti sodnega izvedenca in šele ko je psihiater Mladen Vrabič februarja lani povozil mnenje svoje kolegice, rekoč, da strah pred obsodbo še ne pomeni zdravstvene težave, je sodnica Ferliču lahko pričela soditi več kot pol ure na dan. Tako kot v večini drugih primerov so nadaljevanje sojenja nato za več mesecev prekinili varnostni ukrepi zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19, saj strelčev primer, upoštevaje okoliščino, da se je branil s prostosti, ni več veljal za nujnega.

Sodnica Kamenšek Gornik je tretji krog sojenja zanj sklenila junija lani. Obsodila ga je enako kot prvič: zaradi povzročitve splošne nevarnosti mu je določila kazen deset mesecev zapora, nato pa mu za ta očitek in za poskus uboja izrekla enotno kazen osem let in osem mesecev zapora. Ferlič se je na sodbo pritožil, prav tako tožilstvo, ki je zaradi povzročitve splošne nevarnosti terjalo dva meseca višjo kazen. Višji sodniki pa na pritožbeni seji, ki so jo izpeljali v aprilu, niso ugodili nobeni strani, ampak so tokrat v celoti sledili sodnici Kamenšek Gornik in prvostopenjsko sodbo potrdili. To zdaj pomeni, da se mora Ferlič, ki je bil v priporu več kot dve leti in pol, za dobrih šest let vrniti za zapahe. Na sodišču smo preverili, ali so ga že pozvali na prestajanje zaporne kazni, a odgovora še nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta