Ker obtoženih ni bilo, narok preložen

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.03.2019 19:55

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo zaradi suma utaje davka in ponarejanja listin moral zagovarjati tudi Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damijan Janković je v tujini, zato vabila sodišča ni prejel.
Tit Kosir

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se danes moral opraviti predobravnavni narok zoper Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ter Boštjana Stamejčiča, ki sta se na sodišču znašla zaradi sumov kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponareditve in uničenja poslovnih listin. Narok pri sodnici Špeli Koleta pa je odpadel, ker na sodišče ni bilo obtoženih Jankovića in Stamejčiča, saj je prišlo do zapleta pri vabilih na narok.
Kot je na sodišču pojasnil Jankovićev zagovornik odvetnik Milan Krstić, je njegov klient z družino v tujini, zato ni mogel prejeti vabila na današnje sojenje. V Slovenijo pa se bo vrnil čez nekaj dni. Sodnica je zato narok preložila na 21. marec.
Z Jankovićem in Stamejčičem se bo na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel tudi Ivan Mikulin. Zoper njega je bil narok preložen zaradi bolezni in se bo opravil 11. marca, je povedala sodnica. Mikulin je obtožen kaznivega dejanja davčne zatajitve, Stamejčič davčne zatajitve in ponareditve in uničenja poslovnih listin, Janković pa pomoči pri kaznivem dejanju ponareditev in uničenje poslovnih listin.
Ker obtožnica še ni bila prebrana, zastopa jo tožilka Blanka Žgajnar iz specializiranega državnega tožilstva, smo izvedeli le nekaj podrobnosti, zakaj se je omenjene trojica znašla na sodišču. Državo naj bi prenesli okrog glede utaje davka pri dveh luksuznih stanovanjih v Ljubljani in v Tolminu.
Na Bazo Dante naj bi bil Janković prepisal lastništvo luksuznega stanovanja v ljubljanskem Trnovem, na naslovu Trnovski pristan 22. Podjetje, ki je bilo formalno v lasti vodje projektov v Electi Boštjana Stamejčiča, je imelo v finančnem najemu tudi nekatere nepremičnine, ki jih uporablja družina Janković. Eno od njih je 215 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Trnovskem pristanu pod ljubljanskim gradom, v katerem naj bi prebival Damijan Janković. Gre za stanovanje v elitnem bloku, znanem kot Močerad.
Po mnenju tožilstva naj bi obtoženi Janković, Stamejčič in Mikulin, kot direktorja Baza Dante, uradno prijavili, da bodo v stanovanju na Trnovskem pristanu, ki ga je podjetje kupilo pred časom, opravljali obdavčljivo dejavnost, torej svetovalne posle, v resnici pa je v stanovanju živel Damijan Janković. Na ta način naj bi družba Baza Dante v stečaju neupravičeno dobila vrnjen davek v višini 59 tisoč evrov. Podjetje je davčnemu uradu namreč napačno navedlo, da bo od aprila do junija 2009 uveljavljala odbitni DDV za nakup omenjenega stanovanja. Podobna zgodba naj bi se zgodila s stanovanjem na Mestnem trgu 3 v Tolminu, kjer pa naj bi bili po prepričanju tožilstva dobili neupravičeno vrnjenih 178 tisoč evrov davka. Ko so jih zaradi teh spornih zadev začeli preiskovati kriminalisti, pa so, trdi tožilstvo, za nazaj napisali najemno pogodbo med Damijanom Jankovićem in Bazo Dante.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta