Kolovodja združbe, ki je trgovala z ljudmi, ni sposoben za sojenje

Gordana Possnig
17.03.2021 15:25
Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje vpletenim v hudodelsko združbo, obtoženo trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, a trenutno brez prvoobtoženega Jožeta Canka. Zaradi slabega zdravja so ga izločili iz postopka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor z lanskega sojenja na celjskem sodišču, kjer je bil prisoten tudi Jože Cank (prvi z leve), ob njem sedi Robert Mramor, za Mramorjem Maja Cank, ostali se skrivajo Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Nov zaplet se je pojavil na sojenju na celjskem sodišču, kjer sodijo peterici članov organizirane združbe, obtožene trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Sodnik Marko Brišnik je pred začetkom obravnave navzoče v sodni dvorani seznanil, da je dan pred obravnavo dobil dopolnjeno izvedensko zdravniško mnenje, povezano s prvoobtoženim Jožetom Cankom, ki je bil glavni pri novačenju deklet za prostitucijo. Izvedenec je zapisal, da Cank do oktobra ni spodoben spremljati obravnave. Sodnik je zato sprejel sklep, da se Cank začasno izloči iz glavnega postopka. Dokler ne bo sposoben za sojenje, sodišče tudi prič, ki so povezane z njim, ne bo zaslišalo. Takšen predlog je sodišču podal Cankov zagovornik Rok Fink, s tem se je strinjal državni tožilec Aljaž Britvič. Je pa sodnik sprejel sklep, da se sojenje tudi brez Canka nadaljuje, poslušali bodo izsledke prisluškovanih pogovorov in preko videokonference zaslišali tajna policijska sodelavca, ki ju bodo ob Cankovi vrnitvi po potrebi posebej znova zaslišali.

Člani omenjene združbe so ob Jožetu Canku še njegova hči Maja Cank, Robert Mramor, Damjan Vindiš in Peter Školnik, ki jih tožilstvo bremeni, da so se ukvarjali s trgovino z ljudmi in zlorabo prostitucije. Na celjskem sodišču so jim začeli soditi jeseni 2019. Ob lanski razglasitvi epidemije novega koronavirusa se je proces upočasnil. Sodnik je moral najprej sojenje preložiti, ker je bilo nekaj odvetnikov in obdolženih iz Šmarja pri Jelšah, ki je bilo tedaj eno največjih žarišč koronavirusa v Sloveniji. Od sredine aprila lani pa sojenja ni mogel nadaljevati, ker primer ni več veljal za nujnega. Celjski višji sodniki so dan pred razpisano obravnavo odločili, da se obdolžena Cank in Mramor, ki sta bila v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, izpustita na prostost. Na sojenje sedaj vsi prihajajo s prostosti. Ob zaslišanju oškodovank in strank sojenje poteka za zaprtimi vrati.

Obdolžene so aretirali konec avgusta 2018. Tožilstvo jim očita, da so od oktobra 2017 do avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih mladih deklet. Obljubili so jim delo barskih plesalk v Sloveniji, jih nastanili v nočnem lokalu v Medlogu pri Celju, nakar so jih prisiljevali v ponujanje spolnih storitev. Glavni organizator združbe je bil po prepričanju tožilstva Jože Cank, Robert Mramor je imel nalogo pridobivanja deklet v Ukrajini. Maja Cank naj bi bila delala kot direktorica v podjetju Esit, ki je izstavljajo račune. Peter Školnik je dal glavnim akterjem združbe v najem hišo v Šentrupertu pri Laškem, kjer se je nato odvijala prostitucija. Damjan Vindiš pa je, sodeč po napisanem v obtožnici, ukrajinska dekleta prevažal. Za očitke sta se zagovarjala le Cank in Mramor, preostali obdolženci krivdo zanikajo in se branijo z molkom.

Še dvojica je bila vpletena v te posle, Ekrem Pobrič in Marjan Soršak. Oba sta se za svoje početje pokesala, s tožilstvom sta podpisala sporazum o priznanju krivde. Pobriča je sodišče obsodilo na 18 mesecev zapora in stransko kazen 1500 evrov, Soršaka pa na pogojnih 14 mesecev zapora in stransko kazen 700 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta